Zupa z kurek

10 lipca 2016

Kwestię Smaku wszyscy znamy i kochamy. To pierwszy blog kulinarny, który czytałam. Pamiętam, że jedna z koleżanek z pracy ciągle podsyłała mi linki do ciast, które miałabym upiec do biura :). Po kryjomu gapiłam się na smakowicie wyglądające potrawy oraz, co było jeszcze rzadkością w tamtym czasie, piękne zdjęcia.

Dziś ten blog jest zdecydowanie najpopularniejszym blogiem kulinarnym w Polsce i po tylu latach nadal regularnie go odwiedzam w poszukiwaniu inspiracji.

Podczas moich ostatnich odwiedzin od razu wpadała mi w oko pysznie wyglądająca zupa kurkowa z kurkumą. Ugotowałam ją dzisiaj na obiad z pewnymi modyfikacjami i jestem zachwycona. Tak długo jak w sklepach będą kurki ta zupa będzie często gościć w moim domu.

Śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym, pominęłam bulion ponieważ nie miałam czasu aby go przygotować oraz dodałam cukinię.

Zupę robi się w tempie ekspresowym. Jest pyszna, delikatana, a zarazem sycąca i jeśli pozwolimy jej się trochę przegryźć będzie bardzo kurkowa.

Polecam!

Ala

Zupa z kurek

2 osoby | 30 minut

Składniki

250 g kurek

kilka młodych ziemniaków

1 cukinia

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka kurkumy

1 puszka 400 ml mleka koksowego (bez dodatków, najlepiej eko)

2 łyżki masła klarowanego lub oleju koksowego

sól i pieprz

Przygotowanie

Posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i kurkumę podsmażamy chwilę na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię. Kurki dodajemy w całości lub w kawałkach jeśli są duże. Całość podsmażamy 3 minuty a następnie dodajemy mleko kokosowe i wodę do momentu zakrycia warzyw i kurek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Zupa smakuje szczególnie dobrze ‘przegryziona’ czyli jeśli postoi trochę zanim ją podamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *