Zupa z dyni

13 września 2016

Zbliża się jesień, zaczął się sezon na dynię więc nie ma się co zastanawiać tylko robić zupę!

Każdy ma swój niezawodny i najlepszy sposób na to klasyczne sezonowe danie. Ja też robiłam ją już na wiele różnych sposobów. Na przykład na słodko z cynamonem, z kuminową nutą arabską lub po tajsku z mlekiem kokosowym i pastą curry. Lubię je wszystkie ale w swojej kuchni preferuję prostotę i minimalizm i taka jest też moja ulubiona wersja tej zupy.

Dominuje w niej smak dyni i warzyw korzeniowych takich jak seler, pasternak i marchewka.

Jako, że smak samej zupy jest dość delikatny, lubię ją trochę przyozdobić i zadbać o tzw. ‘bite’.

Zupę podaję z pieczonymi plasterkami pasternaku i marchewki, pestkami dyni, serem feta (można pominąć w wersji wegańskiej) i przepyszną smażoną na maśle klarowanym chrupiącą szałwią. To zioło jest według mnie najlepiej pasującą do dyni przyprawą.

Gwarantuję Wam, że gorąca miska zupy dyniowej z tymi pysznymi dodatkami ucieszy podniebienie każdego w ciągu nadchodzących chłodniejszych dni.

Polecam!

Ala

Zupa z dyni

4 osoby | 20 min + 45 min na gotowanie i pieczenie

Składniki

Zupa

750 g dyni Hokkaido (zważonej po obraniu bez pestek)

pół małego selera korzeniowego

3 średnie marchewki

1 średni pasternak

1 duża biała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

sól i pieprz

Dodatki

2 pasternaki

2 marchewki

1 łyżka oleju kokosowego

pęczek świeżej szałwii

2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego masła

50 g koziej fety

2 łyżki posiekanych pestek z dyni

Przygotowanie

Zupa

Obieramy i kroimy wszystkie warzywa. Cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy czosnek i kurkumę i chwile smażymy. Dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy wodą tak aby wszystkie warzywa były zakryte. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 40 minut. Miksujemy blenderem na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy wody do otrzymania pożądanej konsystencji.

Dodatki

Piekarnik nagrzewamy do 200 °C. Marchewkę i pasternak kroimy na plasterki (nie trzeba obierać), smarujemy olejem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy 20-30 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy listki szałwii. Smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty. Listki powinny być chrupiące ale jeszcze zielone.

Zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy pieczonymi warzywami, listkami szałwii, pokruszoną fetą i pestkami dyni.

2 replies
    • Alicja - Czysty Talerz
      Alicja - Czysty Talerz says:

      Cześć! Na bazie bulionu też jest pyszna! Tylko pod warunkiem, że robimy domowy. Gdyby w przepisie był bulion wiele osób sięgnęłoby niestety po kostkę, a mnie chodzi o promowanie prostej i czystej kuchni ☺ Pozdrawiam!

      Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *