Zielone Naleśniki

30 marca 2016

W momencie kiedy moje dzieci osiągnęły naleśnikową dojrzałość, zaczęłam szukać metody na zdrowszą wersję tego dania. Eksperymentów było wiele, a w efekcie powstał przepis, który wykorzystuję do przygotowania naleśników regularnie. Zielone naleśniki są pyszne, o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych i co najważniejsze dla maluchów…są zielone! Mnie najbardziej cieszy to, że udało mi się przemycić w nich bardzo zdrowy, ale niestety często nielubiany przez dzieci szpinak. Jest on w naleśnikach niewyczuwalny i spokojnie można serwować je na słodko, na przykład z domowym musem z jabłek.

Zamiast białej mąki, na wzór francuskich crêpes, użyłam mąki gryczanej, która sprawia że naleśniki są elastyczne, nie rwą się i łatwo się smażą. Ważne jest, aby dobrze rozgrzać patelnię i czekać, aż naleśnik dobrze się zetnie zanim go odwrócimy. Przyda się dobra patelnia z nieprzywierającą powloką. Niewykorzystane ciasto można przechowywać do dwóch dni w lodówce albo zamrozić.

Szpinakowe naleśniki smakują wyśmienicie z roztopionym serem (np. kozim camembert) albo na słodko z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną i rozmrożonymi malinami posłodzonymi syropem klonowym. Mniam…