Wegański Barszcz z Botwinką

19 czerwca 2016

Najbardziej wyczekiwanym przeze mnie warzywem sezonowym są zawsze młode buraczki. A wszystko przez moją pasję do gotowania i jedzenia barszczu z botwinką. O ile uwielbiam egzotyczne kuchnie i orientalne przyprawy, to akurat ta zupa zachwyca mnie swoją prostotą i delikatnością.

Botwinka jest dla mnie jedynym warzywem, które potrafi nadać całej zupie tak wyjątkowego smaku i aromatu (i pięknego koloru!), że nie potrzebne są żadne przyprawy czy nawet sól.

Tradycyjne przepisy często polecają dodanie bulionu w kostce lub mąki. Jest to jednak zupełnie niepotrzebne, ponieważ młode buraczki, baza z cebuli i czosnku oraz śmietanka kokosowa i dużo koperku robią robotę!

To pierwszy raz kiedy przygotowałam wersję 100% wegańską. Dotąd w tej zupie absolutnie nie mogło zabraknąć śmietany, która razem z koperkiem jest jej nieodzowną częścią. Jednak jako że od kilku tygodni udaje mi się jeść beznabiałowo i bardzo dobrze się z tym czuję, musiałam radzić sobie inaczej. Trochę wahałam się przed dodaniem mleka kokosowego, ale na szczęście okazał się to strzał w dziesiątkę. Smak kokosu jest tak naprawdę prawie niewyczuwalny w zupie, za to nadaje jej wspaniałej kremowej konsystencji.

Barszcz z botwinka robię za każdym razem inaczej, na oko. Stałą częścią, oprócz buraczków, są zawsze cebula, czosnek, koperek i śmietana, a od dzisiaj mleko kokosowe. Poniższy przepis potraktujcie więc jak wytyczne i spokojnie eksperymentujcie z proporcjami czy innymi warzywami.

Soczewicę celowo gotuję w osobnym garnku. Gotując ją razem z zupą jest ryzyko, że będzie ona zbyt twarda lub rozgotowana. Poza tym, jeśli użyjecie czarnej, niekorzystnie wypłynie też na kolor zupy. Najlepiej jest ugotować osobno, dobrze opłukać i dodać do zupy po zakończeniu gotowania.

Do barszczu można dodać zamiast soczewicy każde inne strączkowe warzywo, na przykład ciecierzycę, groch czy fasolę. Świetnie pasują też ziemniaki, kalafior i brokuły.

Polecam!

Ala

Wegański Barszcz z Botwinką

2 osoby | 40 minut

Składniki

4 młode buraczki z liśćmi

1 cebula

3 ząbki czosnku

4 średnie marchewki

pół średniego selera korzeniowego

150g czarnej soczewicy (ugotowanej)

1 fenkuł

100 ml mleka kokosowego (+/-)

pęczek koperku

sól i pieprz (opcjonalnie)

olej kokosowy/masło klarowne/oliwa z oliwek extra virgin do smażenia

500 ml wody (+/-)

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę i pokrojony w kostkę seler. Buraki obieramy, odcinamy łodygi i liście. Liście wraz z łodygami odkładamy na bok, do garnka wrzucamy pokrojone w plasterki lub w kostkę buraczki. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Dodajemy pokrojonego w półplasterki fenkuła, łodygi i liście buraka i gotujemy jeszcze około 1 minuty. Dodajemy ugotowaną soczewicę, mleko kokosowe i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *