Torcik czekoladowy

27 września 2016

Alternatywne wypieki to nie moja specjalność, ale czasem sytuacje takie jak urodziny czy wizyta motywują mnie żeby zrobić jakiś deser nie tonący w cukrze i mące. Dziś przedstawiam Wam genialny torcik, który w zeszły weekend zrobiłam na urodziny Alexa.

Jest po prostu przepyszny i wygląda uroczo jak widać na załączonym obrazku :). Jestem z niego dumna ponieważ nie ma tu cukru, nabiału ani niezdrowych mąk. Składa się z dwóch warstw: wilgotnego czekoladowo-bananowego spodu na mące kokosowej i pysznego puszystego musu opartego na bananach, awokado, śmietance kokosowej i czekoladzie 100% kakao (można też użyć czekolady np. 80% kakao wtedy mus będzie słodszy). Za sprawą czekolady i oleju kokosowego mus bardzo ładnie ścina się w lodówce i torcik pięknie się kroi.

Z przygotowaniem tego torciku poradzi sobie każdy! Za równo spód jak i mus robimy tym samym sposobem, czyli składniki wrzucamy do jednej miski bledujemy i gotowe!

Jeśli chodzi o dekorację to it’s up to you. Komu podobają się moje ozdoby to poniżej oprócz przepisu na ciasto zdradzam co kryje się w tej pysznej różowej polewie.

Polecam!

Ala

PS. Dziś w bonusie zdjęci Mili (mojej córki) po ciężkim dniu zabawy i po spałaszowaniu resztek urodzinowego torciku.

Torcik czekoladowy

8 osób | 40 minut + chłodzenie (4 h)

Składniki

Spód

3 bardzo dojrzałe banany

3 jajka

6 łyżek mąki kokosowej

3 łyżki kakao

6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka przyprawy piernikowej (opcjonalnie)

Mus czekoladowy

3 bardzo dojrzałe banany

1 dojrzałe awokado

100 g czekolady 100% kakao (można użyć tez np. czekolady 80%)

1 puszka mleka kokosowego z lodówki (używamy tylko śmietanki z wierzchu)

2 łyżki oleju kokosowego

1 laska wanilii

Do dekoracji

Polewa czekoladowa: 50g czekolady 80% kakao + 2 łyżki oleju kokosowego

Polewa malinowa: 3 łyżki mrożonych malin + 1 łyżka masła z nerkowców + 2 łyżki oleju kokosowego

Mrożone maliny

Posiekane pistacje lub inne orzechy

Przygotowanie

Spód

Piekarnik rozgrzewamy do 165° C.

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przelewamy do małej tortownicy (21 cm) i pieczemy 20-25 minut. Studzimy przed nałożeniem musu.

Mus czekoladowy

Śmietankę z góry mleka kokosowego przekładamy do rondelka (jeśli śmietanka jest bardzo płynna oddajemy tylko maksymalnie 6 łyżek). Dodajemy połamaną czekoladę i ojej kokosowy. Podgrzewamy do całkowitego stopienia i połączenia się składników. Studzimy. Dodajemy połamane banany, awokado i ziarenka wanilii. Bledniemy blenderem na jednolitą masę.

Mus nakładamy na upieczony i wystudzony spód. Wstawiamy na co najmniej 4 h do lodówki.

Polewa malinowa

Zamrożone maliny wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do rozmrożenia. Przecieramy przez sitko i otrzymany sok mieszamy ze stopionym olejem i masłem z nerkowców.

5 replies
  1. Edyta
    Edyta says:

    Hahahah! Przepis sam w sobie wygląda na przepyszny, a buzia Mili nie pozostawia już żadnych wątpliwości 😀 Krótko mówiąc, biorę się do pieczenia

    Reply
    • Edyta
      Edyta says:

      Zrobiony i zjedzony 🙂 Przygotowanie szybkie i bezproblemowe, a sam torcik jest pyszny! Nikt nie mógł uwierzyć, że to wypiek bez cukru. A do tego, pomimo bananów, poziom glukozy po spałaszowaniu sporego kawałka bardzo ok, więc wielkie dzięki za ten przepis 🙂

      Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *