Surówka z marchewki

i selera z fetą

25 lipca 2016

Dziś dzielę się pomysłem na szybką i pyszną letnią surówkę. Robię ją już od lat i zazwyczaj powracam do niej w czasie upałów kiedy mam ochotę na coś soczystego i cytrusowego.

Surowa marchewka jest u mnie w domu bardzo popularna jako przegryzka. Tarta jest też świetna na deser razem z jabłkiem. Jeśli po posiłku macie ochotę na coś słodkiego, zamiast sięgać po czekoladę czy ciastko proponuję zrobić sobie surówkę z marchewki i jabłka. Pyszne, słodkie i do tego naładowane witaminami, minerałami i antyoksydantami.

Dzisiejsza surówka to coś lekkiego, a zarazem sycącego i do tego jest gotowa w 5  minut. Wystarczy zetrzeć kawałek selera korzeniowego i kilka marchewek. Dodać trochę pokruszonej fety i posiekanych orzechów lub nasion. Ja najczęściej używam pestek z dyni i migdałów. Na koniec doprawiamy wszystko dressingiem z oliwy z oliwek, skórki i soku z cytryny oraz dużo posiekanej natki pietruszki.

Polecam!

Ala

Surówka z marchewki i selera z fetą

1 osoba | 5 minut

Składniki

3 średnie marchewki

ćwiartka selera korzeniowego

70 g koziej fety

2 łyżki pestek z dyni

2 łyżki migdałów ze skórką

pół ekologicznej cytryny (sok i skórka)

kilka łyżek oliwy z oliwek extra vrigin

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie

Marchewki i seler obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszamy i posypujemy orzechami i pestkami, fetą oraz pietruszką. Na dressing łączymy oliwę z oliwek razem z sokiem i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy surówkę.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *