Ser Kozi z Malinami, Tymiankiem

& Octem Balsamicznym

29 maja 2016

Piękna prezentacja potraw to moja pasja i bardzo często wymyślając nowe kombinacje kieruję się właśnie tym jak składniki dania będą wyglądały razem na talerzu. Tak właśnie powstał ten pomysł na pyszną i piękną przystawkę lub wytrawny deser.

W kuchni lubię wydajność, czyli kiedy minimalnymi nakładami pracy udaje mi się stworzyć pyszne rzeczy. Nie oznacza to bynajmniej używania jakichkolwiek półproduktów, ponieważ wszystko przygotowuję od podstaw. Najważniejszy jest pomysł na dobrą kombinację komplementarnych pod względem smaku składników. Na przykład ciepły ser kozi, maliny, orzeszki pinii, świeży tymianek i zredukowany ocet balsamiczny. Match made in heaven.

Ze zrobieniem tego dania poradzi sobie każdy i nie potrzeba tu żadnych umiejętności kulinarnych. Jest to fantastyczny pomysł na uroczysty obiad lub kolację z rodziną i przyjaciółmi. Przygotowanie zajmie Wam 5 do 10 minut, a efekt będzie powalający.

Upewnijcie się, że konsystencja octu balsamicznego jest ciągnąca i gęsta. Jeśli macie rzadki ocet, zredukujcie go trochę gotując przez 10 minut na wolnym ogniu i ostudźcie.

Ser kozi powinien być koniecznie typu camembert, a nie twarogowy. Orzeszki pinii pasują tu idealnie, ale ewentualnie można zamienić je na każde inne podpieczone orzeszki.

Polecam!

Ala

Ser Kozi na Ciepło z Malinami, Tymiankiem

& Octem Balsamicznym

2 osoby | 10 minut

Składniki

1 ser kozi typu camembert 200-250 g

2 garście świeżych malin

2 garście orzeszków pinii (w całości) lub innych dowolnych (posiekanych) orzechów

kilka gałązek świeżego tymianku

4 łyżki gęstego lub zredukowanego octu balsamicznego

Przygotowanie

Piekarnik (najlepiej z funkcją grilla) nagrzewamy do 180 °C. Ser przekrajamy na pół wzdłuż (patrz zdjęcia) i każdą połówkę układamy na środku talerzy. Ser razem z talerzem wkładamy do piekarnika na około 5 minut.

Orzeszki podpiekamy delikatnie kilka minut na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

Po wyciagnięciu z piekarnika dekorujemy talerze malinami, orzeszkami i tymiankiem. Wszystko skrapiamy octem balsamicznym. Podajemy natychmiast (ser powinien być ciepły).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *