Sałatka z Pieczonym Fenkułem,

Pomidorem & Fetą

19 kwietnia 2016

W lodówce mam zawsze zapas fenkułów. Kiedy rezerwy się kończą, upewniam się żeby podczas następnych zakupów uzupełnić braki. Wydaje mi się, że fenkuł w Polsce jest warzywem niedocenionym. Nie jestem tylko pewna, czy to przez to, że ludzie nie wiedzą co z nim zrobić, czy jest on po prostu trudno dostępny. Na to, że nie ma go w każdym warzywniaku czy supermarkecie nic nie poradzę, ale mogę Wam powiedzieć co z nim zrobić :).

Zacznę od tego, że dobrze przyrządzony fenkuł jest jednym z najsmaczniejszych warzyw. Prawie dziennie wykorzystuję go w sałatkach i daniach orientalnych, na przykład w czerwonym curry.

Nie przepadam za surowym fenkułem, ponieważ ma on wtedy, jak dla mnie, zbyt intensywny anyżkowy smak. Z drugiej strony ugotowany do miękkości zupełnie traci swój oryginalny smak i robi się nudny. Najlepszy sposób na fenkuła to na pół surowo, czyli przypieczony na złoto z zewnątrz, ale jeszcze chrupiący od wewnątrz. Najlepiej zrobić to na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub masła klarowanego, solą i pieprzem.

Dzisiejsza sałatka jest bardzo prosta i właściwie jedyne co trzeba zrobić to podpiec fenkuła, ponieważ reszta składników jest surowa. Jest szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca.

Sałatka z fenkułem to kolejny pomysł na pyszny, bezzbożowy posiłek. Jeśli unikacie nabiału, sałatka ta smakuje też bardzo dobrze bez fety. Można ją wtedy polać bardziej obficie oliwą z oliwek.

Jeśli już kiedyś próbowaliście fenkuła i twierdzicie, że go nie lubicie, spróbujcie tego przepisu i dajcie znać czy cos się zmieniło :).

Sałatka z Pieczonym Fenkułem,

Pomidorem & Fetą

1 osoba | 15 minut

Składniki

1 duży fenkuł

2 garście pomidorków koktajlowych lub 2 średnie pomidory

2 garście sałaty rzymskiej lub innej ulubionej sałaty

100 g sera Feta

świeża bazylia

masło klarowane (opcjonalnie)

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz

Przygotowanie

Fenkuła kroimy na cztery części, a następnie w cienkie plasterki (tak jak na zdjęciu). Łyżeczkę masła klarowanego (może być oliwa z oliwek) dobrze rozgrzewamy na patelni. Dodajemy fenkuła i przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na złoto przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na talerzu układamy sałatkę, pokrojone pomidory i fenkuła. Na górę wykładamy fetę i obficie polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dekorujemy świeżą bazylią.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *