Sałatka z Młodych Ziemniaków, Szpinaku i Łososia

5 czerwca 2016

Gotowanie dla całej rodziny, gdy jej częścią są małe dzieci potrafi być męczące. Do tej pory zawsze gotowałam dwa obiady jeden dla nas i jeden dla dzieci. Zdecydowałam jednak, że czas na wprowadzenie kilku posiłków, którymi możemy cieszyć się wspólnie. Sama uwielbiam kuchnie azjatyckie, w szczególności curry, oraz rożnego rodzaje sałatki oparte na dużych ilościach warzyw. Dzieci natomiast lubią proste i łagodne smaki i przynajmniej u mnie w domu największe powodzenie mają rożnego rodzaju zupy i gulasze, czyli wszystko ugotowane do miękkości i wymieszane tak żeby przypadkiem dzieci nie mogły niczego wybierać :). Czas jednak zamienić łyżkę na nóż i widelec i spróbować nowych rzeczy.

Sałatka z młodymi ziemniakami i łososiem jest bardzo smacznym, zdrowym i prostym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację. Przygotowałam ją kilka dni temu na wspólny posiłek. Dzieciom podałam łososia z ziemniakami, posiekanym szpinakiem i koperkiem (można też zrobić puree z ziemniaków, szpinaku i koperku). Do naszej wersji dodałam czerwoną cebulę, kapary i oliwę z oliwek.

Sałatka jest pyszna i świetnie nadaje się też na piknik czy na lunch do pracy.

Polecam!

Sałatka z Młodych Ziemniaków, Szpinaku i Łososia

2 dorosłe osoby + 2 dzieci | 30 minut

Składniki

1 kg (młodych) ziemniaków

4 garście świeżego szpinaku (najlepiej baby/sałatkowego)

500 g filetu z łososia

koperek

pół małej czerwonej cebuli

2 łyżki kaparów

oliwa z oliwek extra virgin

sól i pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki w skórkach w całości (jeśli są małe) lub przekrojone na pół gotujemy do miękkości (najlepiej na parze). Łososia kroimy na kawałki i gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku w 180 °C około 5 minut. Łosoś pokrojony na kawałki będzie gotowy bardzo szybko, więc uważaj aby go nie przesuszyć zbyt długo gotując lub trzymając w piekarniku.

Ugotowane ziemniaki polewamy oliwą z oliwek i mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerze, na górze układamy kawałki łososia. Posypujemy posiekaną czerwoną cebulą, kaparami i posiekanym koperkiem. Polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *