Sałatka z Łososiem na Parze,

Burakiem & Awokado

14 kwietnia 2016

Kto powiedział, że zdrowe i bez zbożowe gotowanie musi być skomplikowane, a jedzenie w ten sposób niesmaczne i nudne. Nic bardziej błędnego. Jednym z najlepszych sposobów na pyszny, bez zbożowy posiłek są rożnego rodzaju sałatki. Będzie ich na Czystym Talerzu cała masa, bo sałatkę robię przynajmniej jedną dziennie. Mam dla Was wiele smakowitych pomysłów i inspiracji!

Na rozgrzewkę sałatka z awokado, burakiem, łososiem i aromatycznym ziołowym dressingiem. Kluczem do dobrej sałatki są dobrze dobrane, komplementarne pod względem smaku, składniki i dobrze dopasowany dressing. W tej sałatce dopełniającymi się składnikami są naturalnie, lekko słonawy łosoś, słodziutki burak i kremowe awokado. Kropką nad i jest oryginalny jogurtowy dressing z koperkiem, szczypiorkiem i zieloną pietruszką.

Łososia gotuję na parze, ponieważ jest to według mnie najsmaczniejszy sposób na przygotowanie tej ryby. Jest w ten sposób delikatny i soczysty. Ważne jest jednak to aby, go nie przesuszyć gotując zbyt długo. Gotujemy około 5-10 minut, w zależności od wielkości, na wolnym ogniu. Łosoś może być nawet trochę surowy w środku.

Jeśli jeszcze nie posiadacie garnka na parze, polecam się w takowy zaopatrzyć. Podstawowa wersja garnka na parę nie kosztuje dużo więcej niż zwykły garnek. Mój niepozorny egzemplarz, zakupiony kilka lat temu, służy mi codziennie do przygotowywanie pysznych i zdrowych dań.

Buraki dobrze jest przygotować z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem lub w weekend, i przechowywać do kilku dni w lodówce.

Sałatka z Łososiem na Parze,

Burakiem & Awokado

2 osoby | 30 minut + około 60 minut na pieczenie buraków

Składniki

4 małe buraki

2 awokado

2 garści ulubionej sałaty

200 g filetu z łososia

Dressing:

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

2 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku

2 łyżki posiekanego koperku

sól i pieprz

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 °C. Buraki zawijamy (każdy osobno) w folie aluminiową. Pieczemy około godziny. Po 45 minutach sprawdzamy ostrym nożem, czy buraki są miękkie w środku.

Buraki i awokado obieramy i kroimy na duże kawałki. Łososia gotujemy na parze na wolnym ogniu 5 do 10 minut. Łosoś powinien być soczysty lub lekko surowy w środku. Po 5 minutach można sprawdzić widelcem czy łosoś jest gotowy.

Dressing: wszystkie składniki wkładamy do mini melaksera i miksujemy do momentu otrzymanie jednolitej konsystencji.

Na talerzu układamy sałatę, kawałki awokado i buraka. Na górę wykładamy kawałki łososia i dressing. Polewamy dodatkowo oliwa z oliwek, doprawimy solą i pieprzem.

2 replies
  1. Edyta
    Edyta says:

    Przepyszna! Buraki z łososiem smakują rewelacyjnie, choć przyznaję bez bicia, że łososia nie robiłam na parze, tylko wrzuciłam wędzonego na ciepło. Sałatka świetnie sprawdza się w pracy jako szybka przekąska 🙂 Czekam na więcej!

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *