Sałatka z kaszy jaglanej

i grillowanych warzyw

31 lipca 2016

Pyszna sałatka pełna warzyw i aromatycznych świeżych przypraw. Smakuje mi szczególnie w lecie podczas upałów kiedy to mam ochotę na lekkie potrawy z dużą ilością ziołowych smaków.

Baza sałatki to kasza jaglana z oliwą z oliwek i czosnkiem. Warzywa przygotowujemy w piekarniku lub na patelni. Nie żałujemy świeżych ziół. Zielona pietruszka, kolendra i zielona cebulka sprawiają, że całość nabiera charakteru. Dla mnie idealnym wykończeniem tego dania jest słona, kremowa kozia feta. Sałatka ta nie rozczaruje jednak w beznabiałowej wersji wegańskiej.

Sałatkę polecam także tym, którzy tak jak ja nie są przekonani do kaszy jaglanej w jaglankach oraz deserach. To z pewnością nie jest jej jedyne zastosowanie. Kasza ta dobrze przyprawiona może stanowić pyszną bazę dla wielu wytrawnych dań i sałatek.

Idealny przepis na letni obiad,  lunch do pracy, na piknik lub na imprezę. Przykład na to, że jedząc zdrowo wcale nie trzeba rezygnować ze smaku i pięknego wyglądu potraw. Wypróbujcie też pyszną cytrynową kaszę jaglaną z krewetkami i cukinią.

Polecam!

Ala

Sałatka z kaszy jaglanej

i grillowanych warzyw

2-3 osoby | 40 min

Składniki

200 g kaszy jaglanej

1 duży bakłażan

1 fenkuł

2 cuknie

1 czerwona papryka

pęczek zielonej pietruszki

3 zielone cebulki lub pęczek szczypiorku

pęczek świeżej kolendry

2 ząbki czosnku

100 g koziej fety

sól i pieprz

oliwa z oliwek extra virgin

masło klarowane

Przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, odcedzamy na sitku i płuczemy pod zimną wodą.

Pokrojone warzywa grillujemy albo w piekarniku (180 °C około 20 minut) albo na patelni z odrobiną masła klarowanego.

Ugotowaną kaszę przekładamy na patelnię i podgrzewamy z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kaszę łączymy z warzywami. Na górę wykładamy pokruszą fetę oraz posiekane zioła. Polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem. Sałatka smakuje najlepiej na ciepło lub letnio.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *