Sałatka z jarmużem

i pieczonymi burakami

11 września 2016

Różne rodzaje sałatek i surówek to podstawa mojego codziennego jadłospisu. Jako że wreszcie na dobre zaczął się sezon na mój ukochany jarmuż możecie spodziewać się wielu przepisów z dodatkiem tego wspaniałego i bardzo zdrowego warzywa na blogu.

Ze względu na zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów jarmuż zaliczany jest do superfoodów. Większość tych składników jest jednak niszczona podczas obróbki termicznej dlatego warto spożywać go na surowo.

Według mnie sam jarmuż nie ma bardzo ciekawego smaku, więc nie polecam jedzenia go na surowo samego. Jednak jako dodatek do sałatek i innych dań sprawdza się świetnie.

Na przykład w tej sałatce jego smak zostaje zdominowany przez pieczone buraki i karmelizowaną w occie balsamicznym cebulę.

Buraczki pieczone są w piekarniku z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego. Dzięki wysokiej temperaturze pieczenia są chrupiące na zewnątrz i idealnie miękkie w środku.

W tym poście pisałam już o moim ostatnim odkryciu czyli czerwonej cebuli karmelizowanej w occie balsamicznym.

Cały czas używam jej jako dodatku do różnych dań ponieważ potrafi zamienić nawet najbardziej pospolitą sałatkę z ziemniaka i sałaty w coś wyjątkowo pysznego. Koniecznie do wypróbowania!

Do dzisiejszej wersji sałatki dodałam też trochę koziej fety, którą można zastąpić innym kozim serem twarożkowym lub zupełnie pominąć.

Polecam!

Ala

Sałatka z jarmużem i pieczonymi burakami

2 osoby | 15 minut + 30 minut na pieczenie buraków

Składniki

2 łodygi jarmużu

2 garście rukoli lub innej sałaty

4 średnie buraczki

3 czerwone cebule

6 łyżek zredukowanego octu balsamicznego

2 garście orzechów włoskich

100g koziej fety (opcjonalnie)

1 łyżka oleju kokosowego

oliwa z oliwek extra virgin

sól i pieprz

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Buraki, bez obierania, przekrajmy na pół a następnie kroimy na mniejsze kawałki (patrz zdjęcie). Smarujemy olejem kokosowym doprawimy solą i pieprzem i pieczemy 30 minut.

Cebulę przekrajamy na pół i kroimy w ‘łódki’. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podpiekamy chwilę bez tłuszczu. Zalewamy octem balsamicznym i smażymy około 2 minut. Jeśli Wasz ocet jest bardzo rzadki zredukujcie go najpierw gotując około 10 minut na wolnym ogniu.

Liście jarmużu siekamy na drobne kawałki i razem z rukolą układamy na talerzu. Na górę wykładamy buraczki, cebulę w occie balsamicznym, posiekane włoskie orzechy i pokruszoną fetę. Polewamy oliwą z oliwek i opcjonalnie kilkoma łyżkami zredukowanego octu balsamicznego.

2 replies
    • Alicja - Czysty Talerz
      Alicja - Czysty Talerz says:

      Cześć, nie robiłabym chipsów z buraka. Szkoda buraków 🙂 W takich całkowicie spieczonych nie pozostaje wiele wartości odżywczych. Pokrój tak jak w przepisie na grubsze plastry i upiecz. Możesz sprawdzić po 20 minutach czy są już miękkie w środku. Powodzenia!

      Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *