Sałatka z dynią

pieczoną w kminku

20 września 2016

Ta sałatka to sezonowa wersja posiłku, który robię kiedy w domu nie ma prawie nic do jedzenia, a na zakupy nie mam akurat czasu.

Kilka liści sałaty, marchewka i cebula zawsze się znajdą. Obowiązkowo na stanie mam też zawsze butelkę octu balsamicznego i zazwyczaj są też jajka choć ewentualnie można je pominąć.

Czy istnieją jakieś bardziej pospolite składniki niż sałata, marchewka i cebula? Uwierzcie mi, że z tych składników też można wyczarować coś pysznego i wyjątkowego. W tym przypadku robotę robią kminek i ocet balsamiczny.

Dziś szalejemy i dodajemy pieczoną dynię. To chyba mój ulubiony sposób na to cudowne warzywo. Kroimy w plasterki, smarujemy olejem kokosowym lub oliwą z oliwek , doprawiamy solą i pieprzem i koniecznie kminkiem. Pieczemy w piekarniku do momentu kiedy dynia zacznie się delikatnie karmelizować.

Pamiętajmy, że dyni typu hokkaido wcale nie trzeba obierać. Skóra jak najbardziej nadaje się do jedzenia, więc nie traćmy czasu na obieranie. Obieranie dyni ma tylko sens jeśli robimy z niej zupę i chcemy żeby była ona idealnie aksamitna i kremowa po zmiksowaniu.

Dynia z pieca z kminkiem to wspaniały dodatek do sałatek, zup i gulaszy. Można ją też zmiksować razem z ugotowaną ciecierzycą i zrobić hummus dyniowy. Możliwości są nieograniczone.

W tańszej wersji lub poza sezonem zamiast dyni można użyć samej marchewki lub ziemniaków.

Polecam!

Ala

Sałatka z dynią pieczoną w kminku

2 osoby | 10 minut + 30 minut pieczenia warzyw

Składniki

1 mała/średnia dynia hokkaido

2 -3 marchewki

2 jajka

2 czerwone cebule

2 garści sałaty rzymskiej

2 garści rukoli

1 łyżka kminku

1 łyżka oleju kokosowego lub 2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki octu balsamicznego

sól i pieprz

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.

Dynię przekrajamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na półcentymetrowe plasterki. Marchewkę kroimy na półcentymetrowe plasterki.

Pokrojone warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Smarujemy olejem kokosowym lub polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Pieczemy około 30 minut. Warzywa powinny być zarumienione i lekko chrupiące na zewnątrz.

Cebulę przekrajamy na pół i kroimy w ‘łódki’. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podpiekamy chwilę bez tłuszczu. Zalewamy octem balsamicznym i smażymy około 2 minuty.

Jajka gotujemy na półmiękko 5-7 minut w zależności od wielkości.

Na talerzach układamy sałatę z rukolą, upieczoną dynię z marchewką. Na górze układamy cebulę i przekrojone na pół jajko. Całość można dodatkowo polać oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pierzem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *