Sałatka z Buraczkami

& Wędzoną Rybą

28 maja 2016

To sałatka to moje niedawne odkrycie. Często szukam pomysłów na zdrowe obiady bez gotowania. Kiedy myślimy o szybkim obiedzie bez gotowania pierwsze co przychodzi na myśl to prawdopodobnie pizza lub inny fast food. Jednak wcale nie musi tak być.

Lubię gotować, jednak czasem w ciągu dnia gotuję tak dużo (zazwyczaj dla dzieci), że wieczorem mam ochotę na coś błyskawicznego.

Jeśli tylko w swoim lokalnym warzywniaku lub markecie możecie dostać ugotowane lub upieczone buraczki to jest to przepis, które wielokrotnie uratuje Was od zamawiania pizzy :).

Trudno to nawet nazwać przepisem. Jest to po prostu kombinacja jednych z moich ulubionych składników, które świetnie do siebie pasują. Kroimy, wrzucamy na talerz, polewamy oliwą, doprawiamy ziołami i gotowe!

Słodki burak, słona wędzona ryba i kremowe awokado świetnie się tu uzupełniają i sprawiają, że sałatka jest pyszna i sycąca.

W moim markecie standardem jest wędzony pstrąg, ale każda inna biała wędzona ryba będzie tutaj pasować, na przekład makrela.

Jeśli podoba Wam się ten pomysł, wypróbujcie też Sałatkę z Łososiem na Parze, Burakiem & Awokado z pysznym jogurtowo-ziołowym dressingiem.

Polecam!

Ala

Sałatka z Buraczkami & Wędzoną Rybą

2 osoby | 5 minut

Składniki

4 ugotowane lub upieczone buraki

2 awokado

250 g wędzonego pstrąga lub innej wędzonej białej ryby

kilka liści ulubionej sałaty

4 łyżki posiekanego szczypiorku

4 łyżki posiekanego koperku

2 garście kiełków buraka (opcjonalnie)

6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz

Przygotowanie

Buraki, awokado i rybę kroimy na kawałki. Na talerzach układamy liście sałaty, na górze kawałki buraków, ryby i awokado. Posypujemy kiełkami, szczypiorkiem i koperkiem. Polewamy oliwą z oliwek, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *