Sałatka Wiosenna

25 kwietnia 2016

Za oknem w ramach zmiany klimatu, zamieć śnieżna, ale ja zaczynam dziś  z przepisami wiosennymi. Pierwszy przepis z młodymi ziemniakami w roli głównej. Jeśli tak jak ja unikacie pieczywa i całej reszty mącznych pokarmów, ziemniaki pewnie też często wpadają Wam w ręce. Dla mnie, ziemniaki są smaczną i stosunkowo tanią alternatywą dla zbóż. Mimo, że nie są one najzdrowszym z warzyw, to jednak jest to produkt naturalny i nieprzetworzony, dlatego jest on bardziej wartościowy niż chleb czy makaron (link).

Czyste i bezzbożowe gotowanie dla wieloosobowej rodziny może być wyzwaniem. Nie tylko pod względem organizacji i planowania posiłków, ale też pod względem kosztów. Jako, że sama czasem zastanawiam się jak żywić calą rodzinę paleo i nie splajtować, na moim blogu często będą pojawiać się dania oparte na stosunkowo tanich składnikach.

Jednym z moich sposobów na niedrogi posiłek bez zbóż są różnego rodzaju sałatki z ziemniakami. Wiosna to szczególnie dobry moment na kupowanie ziemniaków, ponieważ te młode mają delikatny smak i są smaczne również na zimno.

Na dobry początek Sałatka Wiosenna! Z ziemniaczkami, fasolką szparagową, rzodkiewką, jajkiem i anchois. Nie zapomnijcie o zielonej cebulce i koperku, które łączą wszystkie składniki w jedną pyszną całość.

Dla mnie dużą zaletą tej sałatki jest to, że może być to posiłek dla całej rodziny. Dzieci jedzą po prostu ziemniaki z fasolką i jajkiem :).

Szybki, niedrogi i bardzo smaczny obiad bez zbóż. Polecam!

Sałatka Wiosenna

2 osoby | 30 minut

Składniki

Kilka liści ulubionej sałaty (użyłam rzymskiej)

800 g (młodych) ziemniaków

2 garście fasolki szparagowej

pęczek rzodkiewki

2-4 jajka

Puszka filetów anchois (30 -50 g)

Cebula dymka

Koperek

50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz

Przygotowanie

Obrane ziemniaki razem z fasolką gotujemy na parze lub w wodzie. Jajka gotujemy na miękko lub na twardo. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Anchois opłukujemy pod bieżąca wodą (z nadmiaru soli i niezdrowego oleju w którym zazwyczaj są sprzedawane). Na talerzach rozkładamy sałatę, ugotowane ziemniaki, fasolkę i rzodkiewkę. Na górze układamy rozłamane ugotowane jajka i anchois. Posypujemy posiekaną zieloną cebulką i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *