Sałatka Orientalna

z Wołowiną

14 czerwca 2016

Coś pysznego dla wielbicieli steków oraz czystego jedzenia. Sałatki w stylu orientalnym to mój ulubiony sposób na czerwone mięso. Gwarantuje Wam, że po takim posiłku będziecie czuć się lepiej niż po tradycyjnym polskim kotlecie w panierce z ziemniakami. Będzie Wam też bardziej smakować :).

Jeśli jecie paleo i znudziło Wam się mięso z gotowanymi warzywami to spróbujcie wprowadzić trochę urozmaicenia i zróbcie tą sałatkę.

Jej ważną częścią jest dobrze przyrządzony stek. Mięso na steka jest dowolne. Najczęściej do takich sałatek używam antrykotu, ponieważ porcje są zazwyczaj cienkie i szybko się go przygotowuje. Możecie użyć też polędwicy, rostbefu lub udźca.

Kluczem do zrobienia idealnego steku jest dobrej jakości mięso i wprawa kucharza. Jeśli jednak nie jesteście jeszcze pro, skorzystajcie z poniższych wskazówek.

Mięso wyciągamy z lodówki na pół godziny przed smażeniem, smażymy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju kokosowym i dajemy mu ‘odpocząć’ około 5 minut po smażeniu zanim pokroimy.

Jeśli macie do czynienia z grubszym egzemplarzem świetne efekty daje też pieczenie w piekarniku, po porządnym obsmażeniu steka z każdej strony na patelni. Steki razem z patelnią wkładany do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2-3 minuty w zależności od ich grubości.

Najbardziej lubię średnio krwiste lub średnio wysmażone, ale tu wybór należy do Was. Stopień wysmażenia można sprawdzić naciskając na powierzchnię mięsa palcem. Im bardziej miękkie tym bardziej surowe w środku.

Dzisiejsza sałatka ma dużo pysznych orientalnych akcentów. Prażony sezam, kolendra, zielona cebulka , sos sojowy i ocet ryżowy. Sałata i szpinak są częścią stałą, a z resztą warzyw można poeksperymentować. Dobre będą też fenkuł, pieczarki i szparagi.

Polecam!

Ala