Proste Curry

22 czerwca 2016

Wszyscy mówili, że będą robić moje Autentyczne Tajskie Curry i nikt nie zrobił :). Wiem o co chodzi. Liście kaffir, korzeń galangal oraz dobra pasta curry nie zawsze czyhają w sklepie za rogiem.

Mam zamiar jeszcze kiedyś przekonać Was do tego dania i do tego, że naprawdę warto się trochę wysilić i zdobyć składniki żeby ugotować tą pyszną potrawę w domu.

A tymczasem przepis na proste curry w stylu indyjskim. Różnica pomiędzy tajskim a indyjskim curry polega na tym, że w tym pierwszym baza (sos) oparta jest na paście ze świeżych składników, natomiast indyjskie oparte jest na mielonych, suchych przyprawach. Z tego powodu to ostatnie jest o wiele mniej skomplikowane pod względem składników. Przyprawy takie jak kurkuma, curry czy kolendra są ogólnodostępne.

Muszę przyznać, że sama odkryłam je na nowo, ponieważ zachwycona tajskim zupełnie zapomniałam o jego indyjskiej, śmiesznie prostej wersji.

Tak samo jak w przypadku tajskiego, w tym curry najpierw sporządzamy bazę z przypraw, cebuli, czosnku i mleka kokosowego.

Potem wrzucamy co nam się żywnie podoba. Ja dodałam kurczaka, marchewkę, brokuły, zieloną fasolkę i zielony groszek. Świetnie wychodzi też z krewetkami lub w wersji wegańskiej z ciecierzycą lub soczewicą.

Tym razem nie ma już żadnych wymówek. Proste składniki, gotowe w pół godziny, dla wprawionych 20 minut. Efekt to pyszne i zdrowe comfort food, które wchodzi do mojego jadłospisu na stale.

Polecam!

Ala

Proste Curry

2 osoby | 30 minut

Składniki

Baza

2 łyżki oleju kokosowego

3 ząbki czosnku

1 średnia cebula

2-3 cm korzenia imbiru

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczką mielonej kolendry

2 łyżeczki przyprawy curry

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

sól i pieprz

Dodatki

1 pierś z kurczaka (pokrojona na kawałki)

2 duże marchewki

2 garście fasolki szparagowej

2 garście zielonego groszku

kilka różyczek brokułu

świeża kolendra

Przygotowanie

Olej kokosowy rozgrzewamy w garnku z grubym dnem lub głębokiej paleni. Posiekaną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy 1-2 minuty. Dodajemy posiekany drobno imbir oraz wszystkie przyprawy i chwilę smażymy. Dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia.

Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i razem z fasolką szparagową wrzucamy do curry. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Następnie oddajemy brokuły, groszek i kurczaka. Gotujemy około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy świeżymi listkami kolendry.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *