Pieczone Warzywa

Wiosenne z Dorszem

28 kwietnia 2016

Obiecałam, że będzie wiosennie, więc jest! Z pięknym i oryginalnym akcentem: pieczoną, karmelizowaną rzodkiewką.

Po raz pierwszy spróbowałam rzodkiewki, inaczej niż na surowo, w jednej z krakowskich restauracji, gdzie była ona podana razem z innymi duszonymi warzywami. Na początku w ogóle jej nie rozpoznałam, ponieważ ugotowana traci swój intensywny kolor i zupełnie zmienia smak. Normalnie dość intensywnie i ostro smakująca, po uduszeniu lub upieczeniu nabiera delikatnego, lekko słodkawego smaku.

Od razu postanowiłam, że muszę poeksperymentować w domu i w rezultacie powstała jej pieczona, karmelizowana wersja, która smakuje mi najbardziej. Jej dużym plusem jest to, że rzodkiewka nie traci swojego pięknego koloru.

Smakuje fantastycznie razem z lekko karmelizowaną marchewką i sezonowymi, zielonym szparagami. Danie to zrobiłam na kolację w zeszły wieczór i było pyszne. Wydaje mi się, że może być również z powodzeniem serwowane na obiad lub kolację dla gości, ze względu na bardzo atrakcyjny wygląd.

Jak dla mnie wielką zaletą jest to, że w całości może być przygotowane w piekarniku. Najdłużej pieką się marchewki, trochę krócej rzodkiewki, a na ostatnie 5-10 minut dorzucamy szparagi razem z rybą i gotowe! Ja użyłam dorsza, ale każda biała ryba będzie tutaj pasować.

Jeśli wydaje się Wam, że danie to nie nadaje się na posiłek wspólny z dziećmi to po prostu dogotujecie trochę ziemniaków. Dzieci mogą je zjeść z marchewką i rybą, jeśli nie są gotowe na rzodkiewkę i szparagi. U mnie rozwiązanie to zdało egzamin.

Polecam!

Pieczone Warzywa Wiosenne z Dorszem

2 osoby | 15 minut przygotowanie + 45 minut pieczenie

Składniki

1 wiązka zielonych szparagów

5 średnich marchewek

1 wiązka rzodkiewki

2 filety z dorsza

2 łyżki posiekanego koperku

5 łyżek masła klarowanego lub oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

sól i pieprz

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Obieramy marchewki, przekrajamy wzdłuż na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.

Mieszamy 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek razem z 2 łyżkami syropu klonowego, 2 łyżkami wody i polewamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 15 minut następnie wyjmujemy i dodajemy przekrojone na pól rzodkiewki. Całość mieszamy (tak żeby rzodkiewki pokryły się tłuszczem i syropem) i pieczemy przez następne 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, z boku dokładamy szparagi i filety rybne. Szparagi i rybę polewamy masłem klarowanym lub oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy dodatkowe 5-10 minut. Marchewki powinny się piec w sumie około 45 minut, rzodkiewka 30 minut, a szparagi z rybą na końcu 5-10 minut.

Roztopione masło klarowane lub oliwę z oliwek mieszamy z posiekanym koperkiem i szczyptą soli i pieprzem. Warzywa razem z rybą układamy na talerzach i polewamy masłem/oliwą z koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *