Pieczone Warzywa Korzeniowe

z Karkówką i Kminkiem

12 maja 2016

Ostatnio praktycznie przestalam używać kuchenki do gotowania. Gotuję prawie zawsze w piekarniku. Na śniadanie piekę warzywa do jajek, a na lunch do sałatki. Na obiad zazwyczaj wrzucam wszystkie składniki na jedną blachę i jest po gotowaniu. Sposób ten jest niesamowitą oszczędnością czasu, ponieważ jedzenia w piekarniku nie trzeba doglądać tak jak tego gotującego się na kuchence. Poza tym nie ma zmywania garnków i patelni! Pieczenie w piekarniku jest też zdrowsze niż smażenie. Wiele warzyw, mięs i ryb można przygotować na minimalnej ilości lub nawet bez tłuszczu.

Warzywa korzeniowe z kminkiem i karkówką to standard w moim domu. Robią się same, należy tylko pokroić mięso i warzywa. Świetnie sprawdza się też odgrzane. Można przygotować je na przykład dzień wcześniej, a przed podaniem wstawić na 10 minut do piekarnika. Tłuszcz w karkówce sprawia, że mięso po upieczeniu jest soczyste i nie jest suche.

Jeśli tłuste mięso kojarzy Wam się z czymś niezdrowym i tuczącym to proponuję zapoznać się ze świetnym artykułem o micie szkodliwości tłuszczów na paleosmak.pl (link).

W tym daniu zazwyczaj używam ziemniaków, batatów i marchewki, ale sprawdzą się też inne warzywa korzeniowe takie jak buraki, pasternak i pietruszka. Ja zawsze przygotowuję specjanie wiekszą ilość warzyw, ponieważ odgrzane smakują wybornie z jajkiem sadzonym na śniadanie.

Polecam!

Pieczone Warzywa Korzeniowe z Karkówką i Kminkiem

2 osoby | 10 minut + 1 godzina pieczenia

Składniki

4 duże marchewki

2 bataty

500 g (młodych) ziemniaków

2 czerwone cebule

4 ząbki czosnku

300 g karkówki wieprzowej

2 łyżki kminku

2 kopiate łyżki masła klarowanego lub 4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.

Marchewkę i bataty obieramy i kroimy na średnie kawałki (patrz zdjęcia). Jeśli ziemniaki są małe i młode można zostawić je w skórkach i w całości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w ćwiartki. Mięso kroimy na kawałki (patrz zdjęcia).

Naczynie żaroodporne lub blachę wykładamy papierem pergaminowym. Układamy warzywa wraz z mięsem, polewamy oliwą lub roztopionym masłem klarowanym. Posypujemy kminkiem, solą i pieprzem. Mieszamy rękami upewniając się, że całość pokryta jest tłuszczem.

Pieczemy około godziny. W połwie czasu pieczenia można skontrolować czy warzywa nie zbyt bardzo sie przypiekły i ewentualnie przykryć calość folią aluminiową.

1 reply
  1. Justyna
    Justyna says:

    Zrobiłam dzisiaj na obiad. Zamiast karkówki użyłam jagnięciny. Wyborne!! Zdecydowanie za mało 🙂 Obawiałam się kminku , bo za nim nie przepadam, jednak postąpiłam ściśle wg przepisu i nikomu nie polecam z niego rezygnować.
    Dziękuję za wspaniały przepis i inspirację.
    Piękna strona, śliczne zdjęcia 🙂 Czekam na więcej 🙂
    Tak trzymać!
    Pozdrawiam Justyna

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *