Pieczone Warzywa à la Kuchnie Bliskiego Wschodu

5 kwietnia 2016

Kuchnie Bliskiego Wschodu to obok kuchni azjatyckich, jedne z moich ulubionych smaków. Gdy jeszcze mieszkałam w Rotterdamie, często odwiedzałam Bazar, pokaźnych rozmiarów restaurację, która serwowała proste i niedrogie jedzenie w stylu arabskim. Było to połączenie kuchni tureckiej, marokańskiej, egipskiej i libańskiej. Siłą tego miejsca było nie tylko dobre i niedrogie jedzenie, ale też bardzo przyjemny klimat. Mozaikowe stoły, nisko wiszące, kolorowe lampy, głośna muzyka i kelnerzy z ogromnymi tacami przepychający się przez tłumy ludzi, wszystko to sprawiało, że miało się wrażenie, że jest się rzeczywiście na bazarze w jednym z miast na Bliskim Wschodzie.

To właśnie to miejsce, to początek mojej fascynacji kuchnią arabską, której elementy bardzo często wykorzystuję do przygotowania posiłków we własnej kuchni. Jest ona jedną z moich ulubionych, ze względu na aromatyczne przyprawy, świeże akcenty, takie jak jogurt czy mięta, i duże ilości warzyw. To właśnie te trzy główne elementy tworzą wspaniałą sałatkę z kilkoma warstwami smakowymi, które dla mnie są kwintesencją wspomnień z Bazaru.

Sałatka ta składa się z przyprawionych kuminem i kolendrą pieczonych warzyw, czosnkowego dressingu na bazie jogurtu, świeżych ziół i pieczonych orzeszków pinii.

Danie to można z powodzeniem serwować na różne okazje. Jest idealna na barbecue. Przyprawione warzywa można wtedy przygotować na grillu, a następnie polać dressingiem i posypać ziołami.

Z dodatkiem z piersi z kurczaka jest też świetna na szybki obiad lub kolację. Kurczaka razem z warzywami wsadzamy na 15 min do piekarnika z termoobiegiem (180 °C), a na koniec dodajemy dressing i zioła.

Jest też bardzo praktyczna jako część zimnego bufetu lub przystawka na uroczysty obiad.

Pieczone Warzywa à la Kuchnie Bliskiego Wschodu

Dla 2 osób | 30 minut

Składniki

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 fenkuł

1 czerwona cebula

2 cukinie

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek extra vigrin

sól i pieprz

200 g tłustego jogurtu naturalnego lub greckiego

1 mały ząbek czosnku

zielona pietruszka

świeża kolendra

garść orzeszków pinii

chili w proszku

(papier pergaminowy)

Przygotowanie

1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C (z dodatkową funkcją grilla i termoobiegu jeśli to możliwe). Warzywa kroimy na duże kawałki i rozkładamy na blasze pokrytej papierem pergaminowym. Doprawimy solą, pieprzem, kuminem i kolendrą. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Jeśli czas na to pozwala można też wszystkie warzywa przypiec krótko na patelni na złoto, a potem wsadzić jeszcze na około 5 minut do piekarnika. Aby uzyskać idealnie przypieczone, ale jeszcze chrupiące w środku warzywa musimy przygotowywać je krótko, ale w wysokiej temperaturze. Należy uważać, alby nie ‘ugotowały’ się one w piekarniku.

2. Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.

3. Orzeszki pinii podpiekamy na złoto na gorącej patelni bez tłuszczu, co chwilę mieszając i uważając, aby się nie przypaliły.

4. Warzywa układamy na talerzu, polewamy jogurtem, posypujemy posiekaną pietruszką i świeżymi listkami kolendry. Na koniec posypujemy orzeszkami i chili.

3 replies
  1. Edyta
    Edyta says:

    Cześć!
    Doświadczenia ze wschodnimi smakami nie mam zbyt dużego, ale przy Twoich przepisach z dużą przyjemnością je nabywam. Dla mnie wielkim atutem tego przepisu są warzywa – są kruche i w połączeniu z przyprawami stają się bardzo aromatyczne. Pieczone Warzywa wchodzą na stałe do mojego domowego menu 🙂

    Reply
    • Ala@CzystyTalerz.pl
      Ala@CzystyTalerz.pl says:

      Cześć Edyta!
      Dzięki za pierwszy komentarz na stronie 🙂 Cieszę się, że przepisy inspiruą do próbowania nowych, nieznanych smaków! Polecam się na przyszłość! 🙂

      Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *