Naleśniki gryczane

na mleku kokosowym

22 lipca 2016

Często eksperymentuję z naleśnikami w mojej kuchni. Nasze ulubione to zielone naleśniki lub mini zielone naleśniki. Dziś podaję Wam mój przepis na bardziej deserowe naleśniki na mleku kokosowym i mące gryczanej z pysznym nadzieniem z jogurtu i owoców leśnych.

Naleśniki te zawierają minimalną ilość mąki i dzięki mleku kokosowemu oraz większej ilości jajek są bardzo sycące. Ze względy na swój skład są dość delikatne dlatego trzeba najpierw dobrze wysmażyć je z jednej strony i dopiero przewracać.

Nadzienie w wersji bez nabiałowej można robić z pysznego jogurtu na mleku kokosowym, który niestety jest dość trudno dostępny i dużo droższy od tradycyjnego. Szukajcie go w sklepach z ekologiczną żywnością lub internetowych.

Jeśli jecie nabiał to pysznie pasuje też tutaj jogurt grecki. Do tego robimy, na przykład sos z mrożonych owoców leśnych posłodzony miodem.

Fantastyczne dla dzieci, na deser lub na wyjątkowe śniadanie.

Polecam!

Ala

Naleśniki gryczane

na mleku kokosowym

10 naleśników | 5 minut + smażenie

Składniki

400 ml mleka koksowego (1 puszka)

3 jajka

100 g mąki gryczanej

pół łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)

Dodatki

Kilka łyżek jogurtu na mleku kokosowym lub greckiego

Sos z owoców leśnych (kilka łyżek mrożonych owoców leśnych ugotowanych z łyżką miodu)

Przygotowanie

Jeśli śmietanka w mleku kokosowym jest ścięta, roztapiamy ją najpierw na wolnym ogniu do momentu osiągnięcia płynnej konsystencji. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i mieszamy trzepaczką.

Smażymy bez tłuszczu po 1 minucie z każdej strony. Podajemy z jogurtem i sosem z leśnych owoców lub innymi ulubionymi dodatkami.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *