Muffiny piernikowo-marchewkowe

7 października 2016

Mam dla Was jesienny hit. Muffiny marchewkowe z przyprawą piernikową, skórką z pomarańczy i w 100% na mące kokosowej. Dodaje do nich też banana i jabłka, aby były idealnie mokre. Ja i moja rodzina jesteśmy w nich zakochani.

Nie mogę uwierzyć w to, że kiedyś zupełnie przekreśliłam mąkę kokosową. Dawno temu wypróbowałam kilka przepisów z jej udziałem i wypieki te w ogóle mi nie smakowały. Teraz jednak postanowiłam dać jej drugą szansę i już nie chcę używać żadnych innych mąk.

Mąka kokosowa jest uważana za jedną z najzdrowszych ze względu na niską zawartość węglowodanów oraz wysoką zawartość błonnika. Nie zawiera glutenu oraz tylko w niewielkim stopniu podnosi poziom cukru we krwi, dlatego mogą stosować ją też cukrzycy (oczywiście należy uważać z innymi składnikami wypieków takich jak banany, które mogą podnieść poziom cukru).

Przepis jest znów banalny, a efekt po prostu palce lizać! Nie może zabraknąć tu skórki z pomarańczy oraz przyprawy piernikowej, które nadają całości wspaniałego jesiennego aromatu.

Do dekoracji można użyć opcjonalnie ubitej śmietanki kokosowej, orzechów i skórki z pomarańczy. Nie jest to jednak konieczne, bo muffinki same w sobie są wystarczająco zadowalające :).

Polecam!

Ala

PS. Dorzucam zdjęcie zrobione podczas porannego spaceru w miejscowości Uetikon am See pod Zurychem, w której obecnie mieszkam.

Muffiny piernikowo-marchewkowe

8 muffinów | 10 minut + 20 minut pieczenia

Składniki

150 g drobno startej marchewki

1 bardzo dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)

1 grubo starte jabłko

6 łyżek mąki kokosowej

6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

3 jajka

1 łyżka przyprawy piernikowej

starta skórka z pół pomarańczy

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

Piekranik nagrzewamy do 165° C. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce. Ciasto będzie dosyć gęste, można uformować je rękami.

Przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy 20-25 minut.

8 replies
  1. Aldona
    Aldona says:

    Hej, a sądzisz, że da się tę masę upiec w formie zwykłego ciasta? Do Krk nie dojechała jeszcze forma na muffiny 🙂

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click here to add your own text