Mrożony Mus Kokos-Limonka

27 czerwca 2016

Kiedyś nałogowo piekłam ciasto limonkowo kokosowe. Na kruchym spodzie wypełnione masą opartą na mleku kokosowym, jajkach, soku i skórce z limonki i oczywiście dużych ilościach cukru. To właśnie wtedy odkryłam, że kwaśna limonka i słodkie, kremowe mleko kokosowe są dla siebie stworzone.

Za ciastem, mimo że było pyszne, nie tęsknię ponieważ tak jak inne wypieki oraz chleb powodowały u mnie wilczy apetyt oraz stymulowało zachcianki. Rezygnacja ze wszystkich zbóż dała mi po prostu większą kontrolę nad tym co jem, ponieważ mój organizm nie domaga się już prostych węglowodanów.

Moje podejście do tematu niejedzenia zbóż jest raczej wyluzowane i nie uważam żeby okazjonalny kawałek ciasta na urodzinach czy pizza ze znajomymi kilka razy w roku była wielkim problemem. Muszę Was jednak ostrzec gdyż ostatnio zauważyłam, że nawet takie okazjonalne wykroczenia mogą pokrzyżować nam plany, jako że organizm szybko znów zaczyna mieć ochotę na węglowodany. To znaczy, że chleb zjedzony na śniadanie można oznaczać, że przez cały dzień będziemy mieć ochotę na pieczywo czy słodycze.

Wszyscy, którzy wygrzebali się ze zbożowego i cukrowego nałogu wiedzą, że nie było łatwo. Aby nie wpaść w tą pułapkę po raz kolejny, lepiej wystrzegać się ich i mieć święty spokój :).

Wracając do limonki i kokosu, to używam tego genialnego połączenia w musie z mrożonego banana i awokado. Fantastyczny deser, coś na ząb lub nawet śniadanie na upalne dni. Smakuje wspaniale z malinami. Ja użyłam mrożonych i zrobiłam z nich sos malinowy, którym przełożyłam mus. Całość polana mlekiem lub śmietanką kokosową ładnie zastygającą na zamrożonym musie. Wiórki kokosowe i ewentualnie ulubione orzeszki.

Polecam!

Ala

Mrożony Mus Kokos-Limonka

2 osoby | 5 minut

Składniki

2 mrożone banany (banany kroimy na plasterki i mrozimy co najmniej 6 h)

1 dojrzałe awokado

1 limonka (sok i starta skórka – tylko zielona część)

5 łyżek mleka kokosowego.

Dodatki (opcjnonalnie)

Mleko kokosowe

Wiórki kokosu

Maliny

Pistacje

Przygotowanie

Wszystkie składniki oprócz dodatków wrzucamy do melaksera lub miksujemy ręcznym blenderem na mus. Dekorujemy dodatkami. Gotowe! 🙂

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *