Mrożony Mus Czekoladowy

1 lipca 2016

Robienie musu czekoladowego z banana, awokado i kakao to już klasyka. Mimo, że nie jestem wielką fanką słodyczy, to jednak ostatnio odkryłam świat mrożonego banana oraz innych mrożonych owoców i pysznych rzeczy które można zrobić z ich udziałem. Teraz w zamrażalniku zawsze mam pojemnik z zamrożonymi plasterkami banana i kiedy jest taka potrzeba mogę w 2 minuty wyczarować coś pysznego. Banany muszą być koniecznie mocno dojrzałe, żeby zapewnić słodki smak.

Awokado jest fantastycznym i zdrowym zamiennikiem nabiału w tego rodzaju deserach ze względu na swoją kremową konsystencję. Musi być koniecznie miękkie i dojrzałe.

Oprócz kakao do musu można dodać też świeżej wanilii, cynamonu lub innych ulubionych przypraw. Nie obawiajcie się, że awokado będzie dominujące. Nawet jeśli za nim nie przepadacie, oszalejecie na punkcie tego przysmaku! Mój syn który na widok awokado ucieka wylizał swoją miseczkę do czysta :).

Mus ten moża podać z czerwonymi owocami i orzechami. Moje ulubione dodatki to mrożone czereśnie, orzeszki makademia i pyszny sos czekoladowy własnej roboty oparty na oleju kokosowym, maśle orzechowym, miodzie i kakao.

Polecam!

Ala

Mrożony Mus Czekoladowy

2 osoby | 2 minuty

Składniki

2 duże banany pokrojone na plasterki i zamrożone (najlepiej co najmniej 12 h w zamrażalniku)

1 awokado

2 łyżki kakao

wanilia/cynamon (opcjonalnie)

Dodatki (opcjonalne)

2 garście zamrożonych wydrylowanych czereśni

posiekane orzechy

Sos czekoladowy

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 łyżeczka masła z nerkowców

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka kakao

Przygotowanie

Awokado, zamrożone plasterki banana i kakao wrzucamy do melaksera lub miksujemy ręcznym blenderem. Na sos czekoladowy ropuszczamy olej kokosowy w rondelku, zdejmujemy z ognia i mieszamy z resztą składników do otrzymania jednolitej masy.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *