Młode Warzywa Korzeniowe z Kozim Serem

28 czerwca 2016

Dzisiejszy przepis to danie bardzo w moim stylu. Taki wyrafinowany comfort food.

Obecnie robię wszystko co mogę, żeby na maksa wykorzystać sezon na młode buraczki. Dziś buraczki z pieca, bo ileż można jeść barszcz z botwinką :).

Wykorzystujmy sezon na młode korzeniowe warzywa. Są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba ich obierać.

Ja teraz po raz pierwszy przygotowałam także buraczki bez obierania. Wszystkie warzywa kroimy na kawałki, mieszamy z ziołami i olejem, wkładamy do pieca i gotowe.

Słodkie warzywa smakują po prostu cudownie w kombinacji ze słonym kozim twarożkiem, szczypiorkiem i koperkiem. Piękne danie na letnie wieczór, uroczystą kolację lub piknik. Warzywna świetnie smakują też na zimno lub odgrzane. Sprawdzą się też jako zdrowy party snack.

Polecam!

Ala

Warzywa Korzeniowe z Kozim Serem

10 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

Kilka młodych buraczków razem z liśćmi

Kilka (młodych) marchewek

Kilka (młodych) ziemniaków

Kilka ząbków czosnku

Wiązka świeżego tymianku

2 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia lub masła klarowanego

200 g twarożku koziego

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.

Umyte warzywa bez obierania kroimy na duże kawałki. Z buraczków odcinamy liście i łodygi.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy warzywa (buraczki z łodygami ale bez liści) razem z rozgniecionym ząbkami czosnku i gałązkami tymianku. Polewamy roztopionym olejem kokosowym lub masłem klarowanym . Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy około 30-40 minut aż warzywa będą miękkie w środku. Liście z buraczków dodajemy na 2 ostatnie minuty pieczenia.

Warzywa podajemy na ciepło lub letnio z kozim twarożkiem wymieszanym ze szczypiorkiem i koperkiem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *