Miska Warzyw z Kozim Serem

15 maja 2016

Jedna z moich ostatnich ulubionych kombinacji smakowych. Warzywa z kozim serem to bardzo fajna opcja na śniadanie, kiedy jajka wychodzą Wam uszami. Można też zrobić na lunch jeśli na śniadanie były jajka :). Albo nawet na szybką kolację jeśli nie chce się Wam gotować.

Po eliminacji cukru i zbóż z diety przyszła kolej na nabiał. Na początku próbowałam zrezygnować ze zbóż i nabiału w tym samym czasie, ale szybko zrozumiałam, że nie jest to realistyczne i łatwiej mi będzie wyeliminować je krok po kroku.

Zauważyłam, że niejedzenie zbóż spowodowało u mnie zdecydowany spadek wagi, a bezzbożowe posiłki były sycące jendak nie powodowaly uczucia ciężkości na żołądku. Przestałam mieć też ochotę na słodycze. To spowodowało, że rezygnacja ze zbóż stała się priorytetem.

Jako, że staram się unikać jedzenia czegokolwiek co wyjechało z fabryki, nabiał jest zdecydowanie na mojej liście “produktów podejrzanych”  (link). Spożycie nabiału w tym momencie ograniczam do małych ilości jogurtu naturalnego i twardych serów z surowego mleka lub kozich, tak jak w tym przepisie.

Ta uniwersalna miska warzyw z fenkułem, papryką, szpinakiem, prażonymi pestkami dyni i kozim serem sprawdzi się jako sycący posiłek o każdej porze dnia. Warzywa można upiec w piekarniku, ugotować na parze lub zgrillować.

Pyszna kombinacja smaków gotowa w niecałe 10 minut!

Polecam!

Miska Warzyw z Kozim Serem

1 osoba | 10 minut

Składniki

1 fenkuł

1 czerwona papryka

1 garść szpinaku (baby)

100 g twarogowego sera koziego

2 łyżki prażonych pestek dyni

3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

(jak widać na zdjęciach tym razem użyłam czerwonego pieprzu, lepiej sprawdzi się jedank tradycyjny, czarny )

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.

Fenkuł kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Paprykę kroimy na kawałki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowymi. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 5-10 minut.

Upieczone warzywa razem z surowym szpinakiem układamy w misce lub na talerzu. Na górę wykładamy ser i posypujemy posiekanymi prażonymi pestkami dyni. Polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click here to add your own text