Mini Zielone Naleśniki

26 maja 2016

Następny i na pewno nieostatni przepis na zielone naleśniki ze szpinakiem. Moja ulubiona wersja to ta, ale dużą zaletą tego przepisu jest ich bardziej sycący skład i uroczy wygląd. Są grubsze i nie są tak bardzo elastyczne jak te pierwsze, dlatego smażę je w wersji mini. Są naprawdę pyszne i świetnie smakują też na zimno, więc nadają się jak najbardziej na drugie śniadanie czy lunch do szkoły lub do pracy.

Pamiętajcie, żeby zwrócić uwagę na jakość mleka kokosowego. Dobre mleko kokosowe powinno składać się wyłącznie z miąższu kokosa i wody. Niestety często zawiera ono też emuglatory i stabilizatory, które mają ułatwić jego zastosowanie w kuchni. Stabilizatory sprawiają, że mleko ma jednolitą konsystencję i nie trzeba go podgrzewac i rozpuszczać przed użyciem i na przyklad można prosto z puszki dodać je do smoothie. Jest to jednak wygoda kosztem zdrowia. Naturalne mleko kokosowe zawiera twardą śmietankę na górze puszki, którą można szybko rozpuścić lekko podgrzewając. Takie mleko jest dużo zdrowsze i moim zdaniem o wiele smaczniejsze.

Moja mini naleśniki smakują wyśmienicie z serem oraz ze słodkimi nadzieniami na przykład z musem z jabłek. Ja dziś podałam je z mozarellą, bazylią i pomidorkami koktailowymi. Ciasto można przechowywać do dwóch dni w lodówce.

Polecam!

Ala@CzystyTalerz.pl

Mini Zielone Naleśniki

4 osoby | 5 minut przygotowanie + 15 minut smażenia

Składniki

1 (400 ml) puszka mleka kokosowego (najlepiej eko bez dodatków: miąższ z kokosa + woda)

3 jajka

100 g świeżego szpinaku

150 g mąki gryczanej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

Mleko kokosowe roztapiamy na wolnym ogniu w garnuszku (jeśli mamy dobre mleko to śmietanka jest ścięta na górze puszki i trzeba ją najpierw roztopić). Dodajemy resztę składników i całość miksujemy blederem na jednolitą masę.

Naleśniki wielkości dłoni (jeśli będą większe mogą się rwać) smażymy bez tłuszczu lub na odrobinie oleju kokosowego 30 sekund do 1 minuty z każdej strony.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *