Meatballsy z Pieczarkami

& Oregano w Pomidorach

7 czerwca 2016

W sosie ze świeżych pomidorów z pieczoną cukinią i papryką. Cały urok tego dania jest w jego prostocie. Do przygotowania używam samych podstawowych i naturalnych składników.

Zaczynamy od meatballsów czyli polskich mielonych. Zapomnijcie o tych ze sklepu. Zawierają one konserwanty, transtłuszcze, mąkę, cukier, dużo za dużo soli i kto wie co jeszcze. Moje pieczarkowe meatballsy składają się z mięsa mielonego, pieczarek, suszonego oregano i czosnku. Sól i pieprz do smaku. Są pyszne, soczyste i robię je obecnie raz w tygodniu, bo szczególnie smakują dzieciom.

Sos pomidorowy. Pomidory z puszki, tudzież pasaty z supermarketu też Wam się tu nie przydadzą. Wystarczy kilka ładnych, dojrzałych, mocno czerwonych pomidorów i łyżka oliwy z oliwek, aby stworzyć pyszny słodki sos. Nie trzeba go nawet niczym doprawiać.

Mielone z pieczarkami w pysznym pomidorowym sosie serwujemy z ulubionymi pieczonym warzywami. Świetnie smakują z cukinią i papryką.

Polecam!

Ala

Meatballsy z Pieczarkami w Pomidorach

2 – 3 osoby | 40 minut

Składniki

500 g mielonej wołowiny

250 g pieczarek

1 łyżka suszonego oregano

2 ząbki czosnku

6 dojrzałych, mocno czerwonych pomidorów

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

oliwa z oliwek / masło klarowane

sól i pieprz

świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.

Paprykę i cukinię kroimy na średnie kawałki, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika.

Pomidory kroimy na kawałki i dusimy pod przykryciem z łyżką oliwy z oliwek i z posiekanym ząbkiem czosnku na wolnym ogniu 10 minut. Po 10 minutach miksujemy ręcznym blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem (nie jest to konieczne).

Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i łączymy w misce razem z wołowiną, oregano, 1 ząbkiem czosnku wyciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy kuleczki średniej wielkości. Odrobinę oliwy z oliwek lub masło klarowane rozgrzewamy na patelni i obsmażamy (około 5 minut) kuleczki delikatnie na złoty kolor.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy, układamy na nim kuleczki mięsne. Pomiędzy kulki wciskamy upieczone warzywa.

Pieczemy wszystko razem około 10 minut. Długość pieczenia będzie zależeć od wielkości naszych kuleczek mięsnych. Po wyciagnięciu z piekarnika dekorujemy świeżą bazylią.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *