Meatballsy z miętą i kolendrą

5 lipca 2016

Kilka lat temu, kiedy jeszcze nie mieliśmy dzieci, oprócz gotowania moją wielką pasją było stołowanie się w przeróżnych restauracjach. Nigdy nie wydawałam dużo na ubrania, nie ciągnie mnie do drogiej bielizny ani do biżuterii. Za to dwa razy na wyjście na obiad do knajpy namawiać mnie nie trzeba :).

Wypady do restauracji były dla mnie nie tylko najlepszym sposobem na spędzenie wolnego czasu, ale też przyczyniły się w dużym stopniu do mojej edukacji kulinarnej i często były źródłem inspiracji.

Jednym z lubianych i popularnych miejsc w Rotterdamie (moim ówczesnym miejscu zamieszkania), było „Niebo na ziemi”, mała klimatyczna knajpka serwującą tapas z kuchnią otwartą codziennie do północy. Niebo na ziemi kojarzy mi się z ciepłą, domową atmosferę, dobrym winem i kulkami mięsnymi z miętą i kolendrą.

Kulki te próbowałam odtworzyć w domu kilka razy i dopiero po jakimś czasie doszłam do tego, że trzeba użyć dość dużej ilości ziół, aby były one stanowczo wyczuwalne i nie zostały zdominowane przez mięso. Tak więc żeby zrobić te pyszne meatballsy będziecie potrzebować dwie spore garście listków mięty i kolendry na 500 g mięsa mielonego.

Serwujemy je w pysznym sosie ze świeżych pomidorów z kuminem i chrupiącą czerwoną cebulką. Fantastyczne na obiad lub kolację razem z warzywami. Także  świetne solo jako party snack.

Polecam!

Ala

Meatballsy z miętą i kolendrą

2 osoby | 40 minut

Składniki

500 g mielonego mięsa wołowego

30 g /2 garście świeżej kolendry (listki + łodyżki)

30 g / 2 garście listków mięty (bez łodyżek)

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

masło klarowane do smażenia

sól i pieprz

Sos pomidorowy

5 średnich pomidorów

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 mała czerwona cebula

Przygotowanie

Miętę i kolendrę blendujemy lub siekamy nożem na drobne kawałki i łączymy z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną kolendrę oraz sól i pieprz. Ugniatamy delikatnie rękami i formujemy kulki. Smażymy na maśle klarowanym około 10 -15 minut w zależności od wielkości kulek.

Pomidory kroimy na ćwiartki, czosnek drobno siekamy. Czosnek wraz z kuminem i kolendrą podsmażamy krótko na maśle klarowanym, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Miksujemy blederem i dodajemy drobno posiekaną cebulę i gotujemy 2 minuty. Cebulka powinna być chrupiąca. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy meatballsy.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *