Łosoś ze Szparagami,

Sosem Sojowym & Sezamem

4 maja 2016

Danie, które robi się samo. Pokrojone warzywa razem z łososiem wkładamy na 15 minut (10 minut z termoobiegiem) do piekarnika. Po upieczeniu posypujemy zieloną cebulką, sezamem i polewamy sosem sojowym.

Zwróćcie uwagę na jakość sosu sojowego. Mój jest ekologiczny i składa się z wody, soi, soli i ryżu. Jednak wiele dostępnych na rynku zawiera również pszenicę, cukier i konserwanty.

Żeby zjeść coś zdrowego, wyjątkowego i pysznego na co dzień, tudzież podać coś robiącego wrażenie podczas uroczystego obiadu, wcale nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni. Wystarczy kilka kolorowych, pasujących do siebie warzyw, kawałek ryby lub mięsa i kilka wykańczających akcentów, w tym przypadku są to zielona cebulka, sos sojowy i sezam, kombinacja smaków często pojawiająca się w kuchni japońskiej. W mojej kuchni często używam tych trzech składników, aby w szybki sposób dodać daniom delikatnej orientalnej nuty. Zielonej cebulki, sezamu i sosu sojowego często używam w kombinacji z pieczonymi warzywami, rybami, piersiami z kurczaka i jajkami.

Polecam!

Łosoś ze Szparagami,

Sosem Sojowym & Sezamem

2 osoby | 25 minut

Składniki

2 filety lub dzwonki z łososia

pęczek zielonych szparagów

kilka pieczarek

1 czerwona papryka

2 garście świeżego szpinaku

zielona cebulka

2 łyżki (prażonego) sezamu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie)

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Warzywa kroimy na kawałki (parz zdjęcia) i układamy razem z łososiem na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (oprócz szpinaku). Polewamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku około 15 minut (10 minut z termoobiegiem).

Gorące, upieczone warzywa mieszamy na blasze ze świeżym szpinakiem. Warzywa i łososia układamy na talerzach. Skrapiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Posypujemy sezamem i posiekaną zieloną cebulką.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *