Lody Truskawkowe

Paleo-Wegańskie

18 maja 2016

Wczoraj wpadałam na pomysł zrobienia lodów truskawkowych. Tym razem nie na patyku, ale takich na gałki. Długo się nie zastanawiałam i wrzuciłam do miksera truskawki, banany, wanilię i śmietankę kokosową. Okazuje się, że więcej nie trzeba żeby stworzyć pyszne mocno truskawkowe lody! Zamroziłam w keksówce i godzinę przed degustacją wyciągnęłam z zamrażalnika żeby zmiękły (koniecznie to zróbcie, aby uniknąć niepotrzebnych frustracji :). Kiedy lody zmiękną można uformować z nich gałki lub po prostu pokroić nożem. Jeśli nie lubicie czekać zróbcie je w formie na lody na patyku. Wtedy można konsumować od razu po wyciagnięciu z zamrażalnika. Koniecznie użyjcie bardzo dojrzałych owoców. Dojrzałe truskawki sprawią, że lody będą miały mocno truskawkowy smak, a banany działają tutaj jak naturalny słodzik.

Ja przyznam się, że zjadłam je dziś na śniadanie (kilka gałek) ze świeżymi truskawkami i płatkami migdałów. Zarzekałam się dotąd, że najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia to jajka, jednak po dzisiejszym śniadaniu zmieniam zdanie. Najlepsze są paleo-wegańskie lody truskawkowe domowej roboty :). Chyba nie muszę dodawać, że dzieci oszalały na ich punkcie i już wiem co będą jeść całe lato.

Polecam!

Ala@CzytyTalerz.pl

Lody Truskawkowe Paleo-Wegańskie

6 osób | 5 minut przygotowanie + 6 h mrożenia

Składniki

500 g truskawek

2 dojrzałe banany

1 puszka mleka kokosowego (najlepiej ekologicznego, miąższ z kokosa + woda)

1 laska wanilii

Płatki migdałowe (opcjonalnie, do dekoracji)

Przygotowanie

Śmietankę z góry mleka kokosowego (powinno jej być około 1/3 puszki) przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Truskawki, banany i wanilię (wyskrobane ziarenka) umieszczamy w misie melaksera, dodajemy rozpuszczoną śmietankę i miksujemy do otrzymania jednolitej masy.

Masę przekładamy do foremek do lodów na patyku lub do miseczek. Można też zamrozić w całości w jednym naczyniu (wyłożonym papierem pergaminowym), lecz wtedy trzeba będzie wyciągnąć lody z zamrażalnika na około 1 godzinę przed podaniem, aby zmiękły i żeby można było uformować gałki lub je pokroić.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *