Lody Czekoladowe Paleo

29 kwietnia 2016

Zacznę od tego, że lody te smakują genialnie! Dlaczego ja kiedykolwiek kupowałam lody ze sklepu z tonami cukru i trans tłuszczami, jeśli używając 4 zupełnie naturalnych i zdrowych składników można w domu w 5 minut stworzyć takie cudo?

Potrzebne Wam będą bardzo dojrzałe banany, mleko kokosowe (a dokładnie śmietanka z wierzchu puszki), kakao i laska wanilii. Przepis ten jest zarówno paleo jak i wegański. Bardzo ważna jest jakość mleka kokosowego. Do dziś nie potrafię zrozumieć dlaczego tak często produkt ten zawiera mnóstwo dodatków, stabilizatorów i emulgatorów. Znajdźcie mleko ekologiczne, bez dodatków: miąższ kokosowy + woda. Nic innego znajdować się tam nie powinno. Moje mleko ma 60% miąższu z kokosa, a reszta to woda. Takie mleko jest nie tylko najzdrowsze, ale też smakuje dużo lepiej niż inne z dodatkami. Nie zapomnijcie też o świeżej lasce wanilii, która naprawdę w dużym stopniu przyczynia się do głębokiego czekoladowego smaku lodów.

Lody można polać czekoladą (najlepiej co najmniej 80% kakao) i posypać posiekanymi orzechami.

Bez domowych lodów na patyku nie wyobrażam sobie lata, kiedy to dzieci często proszą mnie o lody w sklepie. Z wiadomych względów staram się unikać kupowania ich dzieciom. Wyjątki robię na wakacjach lub na plaży, ale w domu są one zawsze 100% homemade.

Jeśli cały czas kupujecie lody w supermarkecie, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Domowy lody na patyku są bardzo proste i szybkie i do tego można się wyżyć kreatywnie tworząc swoje ulubione smakowe kombinacje :).

Polecam!

Lody Czekoladowe Paleo

6 lodów na patyku | 5 minut + 6 godzin mrożenia

Składniki

3 bardzo dojrzale (brązowe) banany

1 puszka (ekologicznego) mleka kokosowego 400 ml

1 kopiata łyżka kakao

1 laska wanilii

Sprzęt

Foremka do lodów

Drewniane patyczki

Przygotowanie

Z góry puszki mleka kokosowego zbieramy śmietankę i roztapiamy w garnku na średnim ogniu (nie gotujemy, resztę mleka kokosowego wykorzystujemy do naleśników, smoothie itp.). Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamane na kawałki banany, wyskrobane ziarenka wanilii i kakao.

W melakserze lub blenderem ręcznym miksujemy całość na jednolitą masę.

Przelewamy do foremek, wkładamy patyczki i zostawiamy do wystygnięcia. Wkładamy na minimum 6 godzin do zamrażalnika.

5 replies
  1. Renata
    Renata says:

    Właśnie wypróbowałam twój przepis Alu na lody czekoladowe – wyszły doskonale wielkie dzięki 🙂 chyba następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji ale pewnie zrobię tez te truskawkowe . Pozdrawiam Renata

    Reply
    • Ala@CzystyTalerz.pl
      Ala@CzystyTalerz.pl says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Te truskawkowe tez sa bardzo dobre i przepis jest na większa porcję. Pozdrawiam, Ala

      Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *