Lody Bananowo-Kokosowe

26 marca 2016

Słodycze w diecie dzieci to mój czuły punkt. Własne dzieci wychowuję bez żadnych problemów bez słodyczy. Jestem pewna, że cieszą się z banana, jabłka czy rodzynek tam samo jak inne dzieci z czekoladki czy ciastka. Nie jestem zwolenniczką uciekania w skrajności, więc na urodziny robię tradycyjne ciasto, a w czasie wizyty u kolegów czy koleżanek nie wyrywam z ręki ciasteczka. W domu jednak słodyczy nie ma i nikt z tego powodu nie cierpi, wręcz przeciwnie. Dzieci mają apetyt i znajomi rodzice często pytają mnie co robię, że moje dzieci tak dobrze jedzą. Jestem pewna, że brak słodyczy w ich diecie to jeden z kluczy do sukcesu.

O ile to, że nie zawsze możemy dziecku zapewnić pełnowartościowy posiłek, możemy usprawiedliwić brakiem czasu, stresem, czy ograniczonym budżetem, to jednak nie możemy w taki sam sposób usprawiedliwić kupowania dzieciom słodyczy.

Powodów, dla których słodycze obecne są w dietach wielu dzieci jest wiele. Główny z nich to taki, że rodzice często nieświadomie przenoszą na dzieci, swoje własne uzależnienie od cukru. Ponieważ sami tego potrzebujemy, coś słodkiego jest zawsze w domu i zanim się obejrzymy dzieci same upominają się o słodycze. Dzieci, którym słodycze nigdy nie były podawane, tej potrzeby poprostu nie rozwijają.

Innym powodem jest chęć sprawienia dziecku przyjemności ‘czymś dobrym’. Jednak to ‘coś dobrego’ to produkty zaliczane do najbardziej przetworzonych i szkodliwych dostępnych na rynku. Przeciętne, niewinnie wyglądające ciasteczko ze sklepu zawiera nie tylko cukier i mąkę, ale też niezdrowe trans tłuszcze, konserwanty, sztuczne aromaty oraz E-numery etc. To samo tyczy się lodów, batonów, żelków, cukierków i innych tego typu ‘przysmaków’.

Owoce oraz niektóre warzywa (np. słodka marchewka) są zdrową i pyszną alternatywą dla słodyczy ze sklepu. Poza tym, z wykorzystaniem owoców można przygotować wiele pysznych deserów oraz stosunkowo zdrowych słodyczy.

Hitem w moim domu są lody na patyku. Dzieci mają frajdę z pomagania w przygotowaniu i jedzeniu, a ja uwielbiam wymyślać nowe kombinacje smakowe. Zamrozić można każde owoce, dodać jogurt naturalny, przyprawy, dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Moje dzieci proszą jednak zawsze o tą samą kombinację: bananowo-kokosowe. Są słodkie, delikatne i kremowe. Lodów tych nie trzeba dodatkowo słodzić. Wystarczy użyć bardzo dojrzałych bananów.

Warto zwrócić też uwagę na etykietkę na mleku kokosowym, które powinno składać się wyłącznie z miąższu kokosowego i wody. Często jednak zawiera ono emulgatory i stabilizatory, które są niezdrowe, a ponadto wpływają niekorzystnie na smak i konsystencję mleka. Polecam kupować wersję ekologiczną (bio), bez zbędnych dodatków.

Dla Dzieci

Lody Bananowo-Kokosowe

8 lodów na patyku | 10 minut + kilka godzin na mrożenie

Składniki

2 duże lub 3 małe bardzo dojrzale banany

1 puszka (ekologicznego) mleka kokosowego 400 ml

laska wanilii i/lub łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Sprzęt

Foremka do lodów

Drewniane patyczki

Przygotowanie

1. Mleko kokosowe wlewamy do garnka i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamane na kawałki banany, wyskrobane ziarenka wanilii i/lub cynamon.

2. W melakserze lub blenderem ręcznym miksujemy całość na jednolitą masę.

3. Przelewamy do foremek, wkładamy patyczki i zostawiamy do wystygnięcia. Wkładamy na minimum 6 godzin do zamrażalnika.

3 replies
  1. asica.p
    asica.p says:

    hej, ja tez robię domowe lody. Mam pytanie- poszukuję takich właśnie foremek- które robią taki wzorek. Czy możesz mnie pokierować? Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Reply
    • Ala@CzystyTalerz.pl
      Ala@CzystyTalerz.pl says:

      Asia, niestety nie zamawialam ich w Polsce. Wpisz w googla ‘popsicles mold’ i popatrz na zdjecia, bedzie tam duzo wlasnie z tym wzorkiem. Nie wiem tylko czy w dostarczaja do PL. Powodzenia & pozdrawiam, Ala

      Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *