Kurczak z Warzywami w Kuminie i Kolendrze

1 kwietnia 2016

Razem z uzależnieniem od cukru i słodyczy jakiś czas temu udało mi się pozbyć uzależnienia od reszty przetworzonych węglowodanów, czyli produktów opartych na mące takich jak chleb i makaron. Teraz moje główne posiłki prawie zawsze składają się z białka w postaci jajek, mięsa lub ryby i dużych ilości warzyw.

Problemów z węglowodanami jest wiele. Główny to taki , że jest ich porostu za dużo w naszej diecie. To powoduje, że często ważymy za dużo i jesteśmy niedożywieni. Przetworzone węglowodany zawierają stosunkowo mało lub wręcz nie zawierają żadnych wartości odżywczych, więc porcję makaronu do kolacji warto zastąpić dodatkową porcją warzyw, a chleb na śniadanie na przykład jajkiem.

Jedzenie w ten sposób, może sprawić, że na początku będziemy szybciej odczuwać głód. Można wtedy poradzić sobie zdrową przekąską w postaci owoców, orzechów lub gorzkiej czekolady minimum 80%. Faza ta jednak szybko mija, ponieważ organizm automatycznie przestawia się na inny rodzaj żywienia.

Poniższy przepis to świetna opcja na pyszny i szybki obiad bez pustych kalorii. Chrupiące warzywa i soczysta pierś z kurczaka pięknie komponują się z aromatycznym kuminem i kolendrą. Można eksperymentować też z innymi warzywami. Fenkuł, cukinia lub szpinak są świetną alternatywa.

Przydaje się tutaj patelnia z żaroodpornym uchwytem, którą po podsmażeniu warzyw i kurczaka można włożyć do piekarnika. Można przygotować też wersję jeszcze zdrowszą – bez podsmażania. Po prostu wszystko upiec w piekarniku w temperaturze 180 ° stopni. Czas pieczenia: 20 – 30 minut lub krócej z termoobiegiem. Jeśli nie masz piekarnika, danie można tez bez problemu przygotować w całości na patelni.

Kurczak z Warzywami w Kuminie i Kolendrze

2 osoby | 30 minut

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 czerwona cebula

250 g pieczarek

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka łagodnej przyprawy chili

zielona pietruszka lub/i świeża kolendra

sól i pieprz

masło klarowane/olej kokosowy/oliwa z oliwek extra virgin do smażenia

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 ° C. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na złoto z obu stron na patelni (około 2 minuty z każdej strony). Powinny być surowe w środku ponieważ będą jeszcze pieczone razem z warzywami w piekarniku. Odkładamy na talerz.

Paprykę i cebulę kroimy na duże kawałki. Pieczarki zostawiamy w całości (jeśli są małe) lub przekrajamy na pól. Patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem i na nowo rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy paprykę, cebulę i pieczarki i podsmażamy około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i chili.

Na patelnię wkładamy piersi z kurczaka i całość wkładamy bez przykrycia do piekarnika na 10 minut. Jeśli nie posiadasz patelni, z żaroodpornym uchwytem, porostu przełóż całą potrawę do żaroodpornego naczynia. Czas pieczenia potrawy zależy od wielkości piersi z kurczaka. Po 10 minutach można skontrolować mięso naciskając palcem (jeśli jest miękkie i sprężyste to znaczy, że jest jeszcze surowe w środku). Ewentualnie piec dodatkowe 5-10 minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką lub/i kolendrą.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *