Gulasz z królika i dyni

4 października 2016

Potrawka z królika i marchewki to posiłek, który bardzo często gotuję dzieciom, a w sezonie robię zazwyczaj wersję z dynią. Dania z królikiem wielu kojarzą się z czymś wyrafinowanym, drogim oraz skomplikowanym. To prawda, że mięso królika ma delikatny i wysublimowany smak jednak wcale nie musi być drogie. Na tego typu gulasz najlepiej nadają się tanie części królika z dużą ilością kości i małą ilością mięsa (najlepsze są skoki przedni, tylne lub inna część razem z kośćmi). Mięso po upieczeniu samo odchodzi od kości i nadaje całej potrawie wspaniałego aromatu. Na gulasz nie będą nadawać się natomiast filety z królika, wtedy mięso bedzie twarde i suche.

Jeśli chodzi o poziom skomplikowania potrawy to i tym razem Was nie zawiodę. Jedynym wyzwaniem w przygotowaniu gulaszu jest to, że po upieczenia kości należy obrać z mięsa.

Gulasz z królika to danie porostu idealne dla dzieci. Połączenie miękkiego i rozpływającego w ustach mięsa królika oraz słodkiej dyni i marchewki bardzo smakuje maluchom. Myślę jednak, że danie to zasmakuje również dorosłym, którzy lubią delikatne i wyrafinowane smaki. Ja zawsze z wielką przyjemnoscią zdjadam resztki po dzieciach, a od czasu do czasu gotuję takie danie dla całej rodziny.

Jeśli nie macie dostępu do mięsa króliczego, gulasz wyjdzie również na ekologicznym kurczaku (udka, skrzydełka), lecz nie będzie miał już tak ładnego specyficznego dla królika aromatu.

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą.

Polecam!

Ala

Gulasz z królika i dyni

4 osoby | 15 minut + 1,5 h pieczenia

Składniki

0,5 kg mięsa z królika na kości

0,5 kg dyni (zważonej ze skórą i pestkami)

2 duże marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego tymianku

zielona pietruszka

2 łyżki oleju kokosowego / masła klarowanego lub oliwy z oliwek

sól i pieprz (opcjonalnie)

300 ml wody

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 150 ° C.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilę na rozgrzanym tłuszczu w żeliwnym garnku. Dodajemy całe kawałki królika i chwilę obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz marchewkę. Dodajemy świeże listki tymianku. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem (nie jest to konieczne). Zalewamy wodą. Całość potrawy nie będzie przykryta wodą, tylko dno.

Garnek z pokrywką wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny.

Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy mięso z garnka i studzimy a następnie obieramy z kości.

Marchewkę i dynię można częściowo ubić tłuczkiem do ziemniaków szczególnie jeśli gulasz będzie podawany dzieciom. Kawałki mięsa bez kości wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy posiekana zielona pietruszkę i świeży tymianek.

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *