Gulasz jagnięcy z

młodymi warzywami

8 lipca 2016

Uwielbiam gotować gulasze. Szczególnie w okresie zimowo-jesiennym przyrządzam je bardzo często. Nie ma to jak miska gorącego, pikantnego gulaszu gdy za oknem jest szaro, zimno i mokro.

W swoim repertuale mam wiele pysznych dań jednogarnkowych z pieca, którymi jak najszybciej chciałabym się z Wami podzielić. Pikantny wołowy z pomidorami i papryką, wieprzowy z kapustą kiszoną i kminkiem, cielęcy z grzybami i tymiankiem, rybny z estragonem i wiele innych.

Kluczem do dobrego mięsnego gulaszu jest odpowiedni rodzaj mięsa. Mięso musi być wystarczająco tłuste co sprawi, że po odpowiednim czasie duszenia będzie rozpływać się w ustach i nada całej potrawie głębokiego mięsnego smaku. Jeśli mięso jest suche i twarde po dwóch godzinach pieczenia to znaczy, że nie było to mięso które nadawało się na gulasz.

Dzisiejszy przepis jest luźnym nawiązaniem do tradycyjnego francuskiego gulaszu z jagnięciny navarin d’agneau, który kiedyś odkryłam w jednej z moich książek kucharskich. Jak na tradycyjny francuski posiłek przystało sporządzanie tego dania składa się z kilku etapów oraz zawiera mąkę i cukier :). Mięso i warzywa są najpierw karmelizowane, a potem razem duszone.

Dziś  ugotowałam to danie w wersji ‘clean & easy’. Zamiast przecieru pomidorowego użyłam świeżych pomidorów, zamiast białej mąki użyłam mąki ziemniaczanej, zamiast bulionu z kostki wody, a karmelizowanie po prostu pominęłam.

Gulasz wyszedł pyszny, delikatny i aromatyczny. Jest delikatna rozpływająca się w ustach jagnięcina, świeże zioła i sezonowe młode warzywa. Nic więcej nie trzeba.

Polecam!

Ala

Gulasz jagnięcy z młodymi warzywami

3 osoby | 20 minut +1 h 45 minut pieczenia w piecu

Składniki

500 g jagnięciny (udźca lub łopatki)

2 łyżki mąki kartoflanej (można pominąć)

3 pomidory (użyłam san marzano)

1 biała cebula

3 ząbki czosnku

1 kalarepa

200 g młodych marchewek

200 g młodych ziemniaczków

100g zielonego groszku (młodego)

bouquet garni (kilka gałązek świeżego tymianku, zielonej pietruszki, 3 liście laurowe, kawałek selera korzeniowego związane razem nitką)

masło klarowane do smażenia

sól i pieprz

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.

Mięso kroimy na 3 cm kwadratowe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. 1 łyżkę masła klarowanego rozgrzewamy na patelni i smażymy mięso około 5 minut na złoto z każdej strony.

W żeliwnym garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i smażymy posiekana w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy posiekane w drobną kostkę pomidory i całość chwilę smażymy. Dodajemy mięso, bouquet garni i 1 litr wody. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy solą i pieprzem. Garnek z pokrywką wkładamy do pieca na 45 minut.

Po 45 minutach wyjmujemy z pieca, dodajemy obraną marchewkę, ziemniaczki i pokrojoną na kawałki obraną kalarepę. Pieczemy dodatkową godzinę. Na ostanie 5 minut pieczenia dodajemy zielony groszek.

Doprawiamy świeżym tymiankiem, zieloną pietruszką i solą i pieprzem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *