Gryczane wrapy z sałatką z kurczaka à la guacamole

20 sierpnia 2016

Tak się niefajnie składa, że mój wybranek serca nie lubi surowych warzyw. Jak na prawdziwego Holendra przystało o foodgasmy przyprawia go kanapka z serem Gouda tudzież frikandel (holenderski specjał, coś à la parówka gdzie koń został zmielony razem z kopytami, smażona na głębokim tłuszczu). Tak więc nie jest dobrze. Szczególnie, że w mojej kuchni królują warzywa, a w lecie uwielbiam robić sałatki z dużą ilością liści i zieleniny. Nie ma jednak co narzekać bo postępy zrobił niesamowite od czasu kiedy wspólnie jemy. O ile nie ma on większych problemów ze zjedzeniem warzyw ugotowanych, to zmuszenie go do zjedzenia czegokolwiek zielonego i surowego graniczy z cudem, ponieważ jak sam twierdzi nie jest królikiem. Tak więc do wczoraj Alex nigdy nie zjadł żadnych surowych warzyw, ale nie poddałam się i zdarzył się cud.

A mianowicie zrobiłam pyszną sałatkę z pieczonym ekologicznym kurczakiem z pastą z awokado, czerwoną cebulą i pieczoną papryką. Na koniec dużo liści: sałata masłowa, szpinak, rukola i świeże listki kolendry. Sałatka, ta zadowoli każdego normalnego człowieka, który lubi zjeść pysznie, zdrowo i kolorowo.

Na wszystkich nienormalnych :), którzy tak jak Alex z takiej sałatki wyjedliby kurczaka i ewentualnie paprykę mam dobry sposób. Domowe gryczane wrapy z 3 składników: mąka gryczana, jajko i woda. Cieniutkie, robią się raz dwa, o delikatnym gryczanym smaku. Okazuje się, że taka sałatka zawinięta w wrapa to dla Alexa zupełnie inna historia. Wszystko łącznie z liśćmi zostało pochłonięte, więc ja uważam ten eksperyment za wielki sukces!

A zatem dla wszystkich z podobnymi awersjami do surowych warzyw – róbcie wrapy, pakujcie w nie zdrowe, kolorowe sałatki i wcinajcie. Do takiego wrapa można tak naprawdę zapakować wszystko. Oczywiście jeśli nie macie czasu piec całego kurczaka, świetnie sprawdzą się piersi z kurczaka z pieca lub patelni.

Jedzcie dużo surowych warzyw, ponieważ podczas obróbki termicznej tracą one niestety większość swoich wspaniałych właściwości. Sama staram się jeść przynajmniej jedną sałatkę z surowymi warzywami dziennie. Jeśli nie lubicie surowych sałatek spróbujcie mojego sposobu z wrapami.

Polecam!

Ala

Gryczane wrapy z sałatką z kurczaka à la guacamole

2 osoby | 45 min + 1 h 15 min pieczenia całego kurczaka

Składniki

6 wrapów

75 g mąki gryczanej

1 jajko

250 ml wody

Nadzienie

pół ekologicznego kurczaka lub 2 piersi

1 czerwona papryka

2 czerwone cebule

2 awokado

3 garście ulubionej sałaty

2 garście surowego szpinaku

2 garście rukoli

1 ząbek czosnku

wiązka świeżej kolendry lub zielonej pietruszki

olej kokosowy

oliwa z oliwek

mielone nasiona kolendry

sól i pieprz

Przygotowanie

Na wrapy mieszamy wszystkie składniki w misce rózgą i smażymy cieniutkie naleśniki na patelni lekko wysmarowanej olejem kokosowym.

Kurczaka nacieramy olejem kokosowym i pieczemy w piekarniku w 200° C. Czas pieczenia dla 1 kg kurczaka to około 1 h 15 minut. Jeśli mamy tylko piersi z kurczaka pieczemy około 20 minut w piekarniku lub smażymy na oleju kokosowym na patelni.

Awokado rozcieramy widelcem, łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i szczyptą mielonej kolendry.

Paprykę razem z cebulą kroimy na średnie kawałki. Podsmażamy na oleju kokosowym razem z solą, pieprzem i mieloną kolendrą około 2 minuty. Powinny być jeszcze chrupiące.

Paprykę i cebulę łączymy z pokrojonymi liśćmi sałaty, pokrojonym szpinakiem i rukolą. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

Każdy wrap smarujemy pastą z awokado, układamy kilka łyżek sałatki, i kawałki upieczonego kurczaka. Posypujemy świeżymi listkami kolendry. Zawijamy według uznania.

3 replies
  1. sowa_nie_sowa
    sowa_nie_sowa says:

    Zwykle takie danie robię z sosem jogurtowo-czosnkowym, ale ta pasta z awokado na spodzie bardzo mi się podoba, skorzystam na pewno:)
    Pozdrawiam, trafiłam dzisiaj do Ciebie i znalazłam bardzo bliskie mi klimaty i rewelacyjne zdjęcia!

    Reply
    • Alicja - Czysty Talerz
      Alicja - Czysty Talerz says:

      Cześć! Dziękuję za wizytę i komentarze!Cieszę się, że Ci się podoba 🙂 Przed nami wspaniały pod względem kulinarnym okres jesienno-zimowy, więc myślę, że będzie z czego wybierać! Pozdrawiam, Ala

      Reply
  2. Edyta
    Edyta says:

    Zgadzam się z sowa_nie_sowa – pasta z awokado jest świetna! Robimy sobie ją na śniadanie 🙂 Sałatka wyszła przepyszna, tylko z podanej ilości składników wrapy wyszły mi dwa 😉 Ale nie skomplikowało mi to sprawy, bo tylko tylu potrzebowałam 😉

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *