Gryczane placuszki z jabłkami

24 sierpnia 2016

Jak każdy rodzic mam w zanadrzu kilka przepisów na szybkie i relatywnie zdrowe przekąski dla dzieci. Czasem kiedy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie lub kiedy po prostu chcę sprawić dzieciom przyjemność czymś wyjątkowym na obiad lub kolację, robię im te placuszki.

Przepis ten powstał w wyniku modyfikacji klasycznych amerykańskich pankejków. Dodaję do nich minimalną ilość mąki i maksymalną ilość jabłek. Dzięki temu są leciutkie, puszyste i delikatne. Nie dodaję do nich w ogóle cukru ani żadnych innych słodzików, używam po prostu słodkiej odmiany jabłek. W ramach deseru placuszki można polać syropem klonowym, miodem lub podać z owocami. Moje dzieci jedzą je jednak najchętniej w wersji podstawowej.

Gryczane placuszki z jabłkami świetnie się przechowują i smakują na zimno, dlatego można dać je dzieciom na przykład do szkoły na drugie śniadanie lub zabrać na piknik.

Polecam!

Ala

Gryczane placuszki z jabłkami

15 placuszków | 10 min + smażenie

Składniki

1 szklanka mąki gryczanej

1,5 szklanki jogurtu naturalnego

2 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub cynamonu

2 słodkie jabłka starte na tarce o grubych oczkach

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie

Wszystkie składniki oprócz jabłek mieszamy w misce na jednolitą masę. Dodajemy starte jabłka i mieszamy. Ojej kokosowy rozgrzewamy i na średnim ogniu smażymy placuszki z dwóch stron (1 łyżka ciasta na placuszek). Ciasto jest delikatne, więc uważamy żeby się nie przypaliły.

3 replies
  1. Ella
    Ella says:

    Pyszne placuszki!!!
    Bardzo , bardzo delikatne w smaku. Wyśmienite na ciepło i na zimno.
    Jedynie następnym razem dodam odrobinę mniej sody oczyszczonej.Łyżeczki są różne … 😉

    Reply
    • Ala@CzystyTalerz.pl
      Ala@CzystyTalerz.pl says:

      Ale się cieszę, że smakowały! 🙂 Jasne można dać mniej sody lub nawet zupelnie pominać i zobaczyć jak wyjdą bez! Pozdrawiam! Ala

      Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *