Frittata z jarmużem, anchois i cebulą balsamico

4 września 2016

Kto tu często zagląda wie, że moja kuchnia jest prosta wręcz minimalistyczna. Dania zawierają po kilka składników, a ich przygotowanie rzadko zajmuje dłużej niż pół godziny. Ten minimalistyczny styl w gotowaniu nie wynika ani z lenistwa ani z faktu, że nie lubię być w kuchni. Wiąże się z tym, że w dzisiejszych zapracowanych i zabieganych czasach na przygotowanie jedzenia nie pozostaje niestety wiele czasu. Na szczęście zdrowe posiłki to proste posiłki, złożone z kilku składników.

Na moim blogu chcę pokazać Wam, że każdy może zdrowo gotować. Nie potrzebujecie dużo czasu oraz trudnodostępnych produktów, po które trzeba udać się do sklepów ze zdrową żywnością. Używając pospolitych warzyw, kilku przypraw i ziół, kawałka mięsa, ryby czy jajek można stworzyć pyszne i zdrowe potrawy .

Czasem jednak zdarza mi się zaszaleć i zrobić cos innego i ciut bardziej pracochłonnego jak na przykład frittatę. O frittatach było już tu i tu a dzisiejsza zawiera dużo superfoodowego jarmużu (można użyć szpinaku) oraz coś co wymyśliłam niedawno i stosuję gdzie popadnie, a mianowicie czerwoną cebulę karmelizowaną z octem balsamicznym. Cebula przygotowana w ten sposób jest też wspaniałym dodatkiem do sałatek lub wołowego steka.

Mimo że friattata nie jest moim typowym minimalistycznym daniem to nie jest ona w żadnym wypadku daniem skomplikowanym. Ziemianki pieczemy w piecu lub gotujemy, a następnie mieszamy z jajkami oraz resztą składników i pieczemy 15 minut w piekarniku.

Wielką zaletą frittaty jest to, że jest pyszna na ciepło, na zimno lub odgrzana. Polecam ją także wielbicielom wytrawnych śniadań, którzy chcieliby ograniczyć spożycie zbóż i nabiału.

Obiecuję, że zakochacie się w cebuli z ostem balsamicznym i będziecie wykorzystywać ten dodatek także do innych dań!

Polecam!

Ala

Frittata z jarmużem, anchois i cebulą balsamico

2 osoby | 45 minut

Składniki

500g ziemniaków

5-6 jajek

3 garście posiekanego jarmużu

kilka filetów anchois (opłukanych z oleju)

2 garście pomidorków koktajlowych

1 duża czerwona cebula

4 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka oleju kokosowego

sól i pieprz

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Ziemniaki kroimy w kostkę (nie trzeba obierać). Polewamy olejem kokosowym i pieczemy około 20 minut do miękkości. Ziemniaki można też ugotować.

Do dużej miski wbijamy jajka i rozbełtujemy. Wrzucamy upieczone ziemniaki i posiekany jarmuż. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystko wylewamy na wyłożoną papierem pergaminowym formę lub patelnię. Na górę układamy filety anchois.

Pieczemy w piekarniku w 180°C 10-15 minut w zależności od grubości frittaty.

Cebulę kroimy na podłużne kawałki (patrz zdjęcie) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Polewamy octem balsamicznym i smażymy na wysokim ogniu około 2 minut do momentu skarmelizowania się octu.

Cebulę wraz z kawałkami pomidorków koktajlowych układamy na frittacie i podajemy.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *