Frittata z Cukinią,

Szpinakiem & Łososiem

11 czerwca 2016

Kto powiedział, że jeśli zrezygnujemy z cukru, zbóż a nawet nabiału to nie zostaje już nic ciekawego do jedzenia. Wręcz przeciwnie!

Od czasu kiedy przeprowadziłam rewolucję w kuchni moja kreatywność nie ma granic i to właśnie te ograniczenia sprawiają, że ciągle szukam nowych pomysłów na pyszne i zdrowe posiłki.

Ostatnio w celu poszukiwania inspiracji wyciągnęłam z szafy stertę starych magazynów kulinarnych. Wpadłam tam na trop fritatty, o której zupełnie zapomniałam. To chyba dlatego, że jajka zazwyczaj jem na śniadanie i później już nie mam na nie ochoty. Postanowiłam to zmienić i bardziej wykorzystywać teraz ich wielostronność, tak jak na przykład w tym przepisie.

Do takiej fritatty można wrzucić tak naprawdę wszystko. Ta z czasopisma była z ziemniakami, szpinakiem i anchois. Nieźle, ale może być dużo lepiej :). Moja wersja jest bardziej bogata jeśli chodzi o składniki i pięknie się prezentuje na stole dlatego polecam ją na imprezy jako ciepłą lub zimna przekąskę. Oczywiście świetnie się sprawdzi się też jako pyszne śniadanie, obiad czy kolacja.

W środku są jajka, ziemniaki, szpinak, wędzony łosoś, cukinia, i koperek. Konieczne są też suszone pomidorki i kapary na górę. Balansują one fajnie resztę swoim kwaskowatym smakiem.

Jeśli chcecie zrobić z tego coś bardziej niskowęglowodanowego, to z powodzeniem można ominąć ziemniaki i zastąpić je na przykład szparagami.

Cieszę się, że odkryłam to danie na nowo i teraz na pewno będę częściej do niego wracać. Jeśli jeszcze tego nie znacie to koniecznie wypróbujcie.

Polecam!

Ala

Frittata z Cukinią,

Szpinakiem & Łososiem

2 osoby | 40 minut

Składniki

5 jajek

2 duże ziemniaki

2 średnie cukinie

2 garście świeżego szpinaku

kilka plasterków wędzonego łososia

2 łyżki posiekanego koperku + do dekoracji

kilka łyżek suszonych pomidorów (użyłam cherry)

kilka łyżek kaparów

pieprz (soli nie trzeba, bo łosoś jest słony)

oliwa z oliwek extra virgin (opcjonalnie)

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C (z termoobiegiem).

Cukinię kroimy na plasterki i pieczemy w piekarniku 10 minut (można polać oliwą z oliwek, ale nie trzeba).

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze około 10 minut do miękkości.

Do dużej miski wbijamy jajka i rozbełtujemy. Wrzucamy upieczoną cukinię, ugotowane ziemniaki, szpinak i koperek. Zostawiamy kilka kawałków cukinii i liści szpinaku do dekoracji.

Wszystko wylewamy na wyłożoną papierem pergaminowym formę lub patelnię. Na górę układamy plasterki łososia, pozostałą cukinię i szpinak.

Pieczemy w piekarniku 10-15 minut w zależności od grubości frittaty. Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy suszonymi pomidorkami, kaparami i koperkiem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *