Fritatta z kurkami i tymiankiem

18 lipca 2016

Fritatty robię jak mam ochotę na coś innego niż codzienne standardowe jedzenie. Moja ulubiona to frittatta z cukiną, szpinakiem i łososiem,  ale dziś przedstawiam Wam coś z sezonowym składnikiem, a mianowicie pysznymi kurkami.

Największą zaletą tego dania jest to, że smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Z powodzeniem można przygotować je dzień wcześniej, wziąć ze sobą na lunch do pracy lub odgrzać na obiad.

Fritatta to też jedna z moich ulubionych potraw na imprezy. Pięknie się prezentuje, łatwo się ją kroi i po wystygnięciu kawałki można z łatwością wziąć do ręki jak kawałek pizzy.

U nas fritatta z kurkami była jedzona dziś na trzy posiedzenia. Najpierw przeze mnie prosto z pieca, potem odgrzana przez Alexa po powrocie z pracy. Na końcu późnym wieczorem przeze mnie po powrocie z treningu na zimno. W każdej postaci smakuje wybornie!

Z fritattami można eksperymentować bez końca i za każdym razem próbować z innym zestawem składników. Dzisiaj ziemniaki, cukinia, kurki i dużo świeżego tymianku!

Polecam!

Ala

Fritatta z kurkami i tymiankiem

2 osoby | 40 minut

Składniki

5 jajek

3 duże ziemniaki

2 średnie lub 4 małe cuknie

250 g świeżych kurek

kilka gałązek świeżego tymianku (4 łyżki listków)

pieprz i sól

1 łyżka masła klarowanego

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C (z termoobiegiem).

Ziemniaki (nie trzeba obierać) kroimy w kostkę i pieczemy z łyżką oleju koksowego w piekarniku 20 -25 minut. Na ostatnie 5 minut dorzucamy pokrojoną w plasterki cukinię.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę maska klarowanego i smażymy kurki około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do dużej miski wbijamy jajka i rozbełtujemy. Dodajemy upieczone ziemniaki, połowę upieczonej cukinii, 2 łyżki tymianku oraz sól i pieprz.

 Wszystko wylewamy na wyłożoną papierem pergaminowym formę lub patelnię. Na górę układamy kurki i resztę plasterków cukinii. Doprawiamy solą, pierzem i resztą tymianku.

Pieczemy w piekarniku 180 °C , 15 -20 minut w zależności od grubości frittaty. Po wyciągnięciu z piekarnika polewamy oliwą z oliwek.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *