Czekoladowy chlebek bananowy

8 września 2016

Dziś przedstawiam Wam przepis z którego jestem na prawdę dumna, ponieważ wypieki bezglutenowe to nie moja specjalność.

Od momentu przejścia na czystą bezzbożową dietę po prostu przestalam piec i bardzo mi z tym dobrze.

Czasem jednak robię wyjątek i piekę coś na piknik, dla gości lub dla dzieci na drugie śniadanie. Jedyne mąki, które można znaleźć w mojej kuchni to moja ukochana mąka gryczna, mąka jaglana i na wszelki wypadek mąka ziemniaczana.

Do wypieku chlebka użyłam mąki gryczanej i jaglanej, które świetnie się tu sprawdziły. Ciasto pięknie wyrasta, jest mięsiste i nie upada. Dzięki bananom chlebek jest słodki i wilgotny, a kakao zapewnia mu głęboki czekoladowy smak.

To moje pierwsze tak pozytywne doświadczenie z mąką gryczaną i jaglaną w wypiekach. Dużą zaletą chlebka jest też to, że świetnie się przechowuje i dobrze smakuje przez kilka dni.

Polecam!

Ala

Czekoladowy chlebek bananowy

8 kawałków | 10 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

1 szklanka mąki jaglanej

pól szklanki mąki gryczanej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

2 jajka

3 bardzo dojrzale średnie banany

¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin

łyżka przyprawy piernikowej lub cynamonu

laska wanilii

ziarna kakaowca (opcjonalnie do posypania)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 165 °C.

Mąki, sodę, kakao, przyprawę i wyskrobane ziarenka wanilii mieszamy w misce. Jajka rozbełtujemy w osobnej misce, dodajemy rozgniecione widelcem banany i oliwę. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy dużą łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypujemy posiekanymi ziarnami kakaowca (opcjonalnie) i pieczemy 40 min lub do suchego patyczka.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *