Czekoladowe POWERLODY

16 sierpnia 2016

Witam po przerwie wakacyjnej! Od razu zaczynamy od pysznego powerfoodu! Moje podwójnie czekoladowe powerlody oparte są na samych zdrowych i naturalnych składnikach. W zeszły weekend spałaszowaliśmy je całą rodziną w ramach podwieczorku i muszę powiedzieć, że zjedzenie takich lodów to zupełnie inne doświadczenie niż takich tradycyjnych z mlekiem i cukrem. Po pierwsze smakują wspaniale, mocno czekoladowe i kremowe za sprawą awokado w środku, z chrupiącą czekoladową polewą opartą na oleju kokosowym i maśle z nerkowców na zewnątrz. Po drugie uwielbiam kiedy mogę sprawić rodzinie przyjemność czymś pysznym i do tego zdrowym. W tym poście pisałam już jak bezsensowne jest dawanie dzieciom słodyczy. To samo tyczy się kupowania dzieciom lodów ze sklepu. Po co kupować im niezdrowe lody jeśli wystarczy nabić na patyk banana i zamrozić a radocha będzie taka sama?

Czekoladowe powerdlody są gotowe w 5 minut, potem już tylko 6h mrożenia. Jeśli mamy ochotę na coś wyjątkowego można przygotować ekspresową polewę według przepisu poniżej lub polać roztopioną czekoladą co najmniej 80% kakao. Na koniec posypujemy ulubionymi posiekanymi orzechami.

Jeśli nie macie foremek do lodów, można je też zrobić inną techniką według tego przepisu.

Polecam!

Ala

Czekoladowe POWERLODY

8 lodów na patyku | 5 minut + co najmniej 6 h mrożenia

Składniki

4 dojrzałe banany

1 dojrzałe awokado

2 łyżki kakao

Polewa czekoladowa

2 łyżki roztopionego oleju koksowego

1 łyżka masła orzechowego z nerkowców

1 łyżka kakao

1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Dodatki

Posiekany orzechy (migdały, włoskie lub laskowe)

Przygotowanie

Banany, awokado i kakao wkładamy do misy melaksera lub miksujemy ręcznym blenderem na jednolitą masę. Przekładami do foremek na lody. Masa jest dość gęsta więc za pomacą widelca upychamy ją w foremkach upewniając się, że nie ma żadnych pustych miejsc.

Na polewę łączmy wszystkie składniki w miseczce i mieszamy widelcem do całkowitego polączenia składników. Polewamy zamrożone lody i posypujemy orzechami. Podajemy od razu lub przechowujemy w zamrażalniku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *