Cytrynowa kasza jaglana

z krewetkami i cukinią

14 lipca 2016

Uwielbiam połączenie krewetek, czosnku i cytryny. Klasyka, która nigdy się nie nudzi i zawsze smakuje wspaniale. Kojarzy mi się ze smakami lata, a w szczególności wakacji nad morzem, kiedy to zawsze kupuję ryby i owoce morza prosto z łodzi, którym nie potrzeba nic więcej niż odrobina oliwy z oliwek, czosnku i cytryny.

Kiedyś moim daniem popisowym było spaghetti z tymi składnikami w roli głównej, ale dziś przedstawiam Wam zdrowszą wersję tej potrawy z kaszą jaglaną.

Danie to powinno być mocno cytrynowe, dlatego używamy soku i skórki z jednej całej cytryny. Doprawiamy solą morską, czosnkiem i koniecznie zieleniną w postaci zielonej pietruszki lub świeżej kolendry.

Wspaniała lekka kolacja na ciepły letni wieczór. Danie idealnie nadaje się też do odgrzania. Można z powodzeniem przygotować je nawet dzień wcześniej i zabrać następnego dnia ze sobą, na przykład na lunch do pracy. Sprawdzi się też na piknik tudzież jako część zimnego bufetu.

Polecam!

Ala

Cytrynowa kasza jaglana

z krewetkami i cukinią

2 osoby | 40 minut

Składniki

200 g kaszy jaglanej

200 g krewetek (mrożonych)

3 średnie cukinie

1 ząbek czosnku

1 eko cytryna (skórka i sok)

pęczek zielonej pietruszki lub kolendry

masło klarowane /olej kokosowy

oliwa z oliwek extra virgin

sól i pieprz

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Cuknie kroimy na cienkie plasterki, rozkładamy na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pędzelkiem smarujemy plasterki masłem klarowanym lub olejem kokosowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy około 20 minut na złoto.

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko około 10 minut. Odcedzamy na sitku i porządnie płuczemy pod zimną wodą.

Krewetki rozmrażamy zalewając je gorąca wodą i zostawiając na kilka minut.

Na dużej patelni podgrzewamy kaszę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżki oliwy z oliwek, cukinię i krewetki (jeśli były surowe smażymy je najpierw osobno na maśle klarowanym lub oleju kokosowym). Podgrzewamy kilka minut cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia.

Całość doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, solą, pieprzem i posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *