Curry w 20 minut

4 lipca 2016

Czasem mam gotowania po dziurki w nosie. Nie tego na bloga, bo to moja pasja, odskocznia od codziennych obowiązków i czysta przyjemność. Chodzi o to gotowanie na co dzień, dla całej rodziny.

Od lat w kuchni rządzę ja, do tego stopnia, że Alex (mój mąż) nie potrafi nawet obrać ziemniaka (on zrzuca to na swoją leworęczność :)). To wszystko na moje własne życzenie, ponieważ zawsze świetnie czułam się w kuchni, a on nigdy nie nalegał, więc tak zostało. Ja gotuję. Zawsze. W obronie Alexa dodam tylko, że w domu panuje, równy podział obowiązków i pranie oraz odkurzanie lewą ręka jest do zrobienia :).

Od kiedy jemy czysto i naturalnie, ugotowanie trzech posiłków dziennie dla czteroosobowej rodziny potrafi być męczące. Nie wyobrażam sobie jednak zrezygnowania ze zdrowego gotowania. Nasze zdrowie i dobre samopoczucie jest moim priorytetem i jest warte każdego wysiłku. Chwile słabości oczywiście się zdarzają dlatego dobrze być przygotowanym na takie momenty i zawsze mieć coś w zanadrzu aby uniknąć niezdrowego jedzenia.

Dziś mam dla Was pomysł właśnie na coś takiego co zawsze można mieć w domu i wykorzystać w momencie kiedy nie ma się siły ani ochoty na poważne gotowanie.

W tym curry używam mrożonych warzyw, aby oszczędzić czas na obieraniu, krojeniu i gotowaniu. Mrożone warzywa są blanszowane co sprawia, że po 5 minutach gotowania są już gotowe.

Oczywiście nie namawiam nikogo na zamienienie pięknych i świeżych warzyw na mrożonki, ale od czasu do czasu jest to niesamowita oszczędność pracy i czasu. Mrożone warzywa i owoce tracą tylko małą część swoich wartości odżywczych i mogą być jak najbardziej częścią zdrowego jadłospisu.

W tym przepisie należy tylko posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć z przyprawami, dodać mleko kokosowe, warzywa i krewetki. Gorąco zachęcam wszystkich zapracowanych i zmęczonych do wypróbowania tego błyskawicznego przepisu na pyszny i zdrowy posiłek.

Polecam!

Ala

Curry w 20 minut

2 osoby | 20 minut

Składniki

500 g mieszanki mrożonych warzyw (kalafior, marchewka, zielona fasolka, i groszek)

200 g krewetek mrożonych (najlepiej eko)

1 mała biała cebula

3 ząbki czosnku

1 puszka 400 ml mleka kokosowego (eko bez dodatków)

3 cm korzenia imbiru

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżka oleju kokosowego extra virgin lub masło klarowane

sól i pieprz

świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie

Drobnie posiekaną cebulę, czosnek i imbir podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Dodajemy kurkumę, curry i mieloną kolendrę i chwilę smażymy. Dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy zamrożone warzywa i gotujemy 5 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy zamrożone krewetki. Jeśli krewetki są ugotowanie gotujemy tylko chwilkę, aż nabiorą właściwej temperatury. Jeśli są surowe gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *