Ciasto czekoladowe ze śliwkami

14 września 2016

Po udanym eksperymencie z przepisem na bezglutenowy czekoladowy chlebek bananowy postanowiłam wykorzystać go jako spód na ciasto ze śliwkami. Śliwka w czekoladzie była już w postaci lodów na patyku, a dzisiaj w formie pysznego, wilgotnego i mocno czekoladowego ciasta.

Aby dodatkowo zwiększyć wilgotność ciasta podaję je z polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i czekolady 80% kakao.

Jak dla mnie największą zaletą tego wypieku jest to, że jest słodki pomimo, że nie ma w nim cukru.

Ciasto słodzimy tylko i wyłącznie bardzo dojrzałymi bananami oraz w miarę możliwości jak najsłodszymi śliwkami. Jeśli śliwki są kwaśne przyda się czekoladowa polewa.

Poza tym mimo że ciasto oparte jest o zdrowsze bezglutenowe mąki i nie zawiera cukru to smakuje naprawdę wspaniale i spokojnie może konkurować z klasyczną wersją z cukrem i mąką pszenną.

Idealne dla osób z alergiami pokarmowymi na gluten lub laktozę oraz dla wszystkich którzy preferują zdrowsze wypieki.

Polecam

Ala!

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

8 osób | 10 minut + 25 minut pieczenia

Składniki

1 szklanka mąki jaglanej

pół szklanki mąki gryczanej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

2 jajka

3 bardzo dojrzale średnie banany

1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

łyżka przyprawy piernikowej lub cynamonu

laska wanilii

500 g śliwek węgierek

Polewa

50 g czekolady 80% kakao

1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 165 °C

Mąki, sodę, kakao, przyprawę i wyskrobane ziarenka wanilii mieszamy w misce. Jajka rozbełtujemy w osobnej misce, dodajemy rozgniecione widelcem banany i oliwę. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy dużą łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam okrąglej o średnicy 30 cm). Na górze układamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Pieczemy 25 -30 minut. Jeśli używamy mniejszej formy i ciasto jest wyższe należy zwiększyć czas pieczenia.

Na polewę topimy olej kokosowy razem z czekoladą i polewamy wystudzone ciasto.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *